Είσοδος Ελεύθερη

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στο Μαρούσι

Επτά Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αμαρουσίου ενώνουν τις δυνάμεις τους σ’ ένα Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, που βλέπει το σχολικό θέατρο… αλλιώς, και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 22 Απριλίου.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δομών Εκπαίδευσης του Δήμου, εγκαινίασε τη «Θεατρική Παιδαγωγία», ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της θεατρικής παιδείας στα σχολεία.

Για επτά μήνες εκπαιδευτικοί, θεατρολόγοι, ηθοποιοί και μαθητές εργάστηκαν αρμονικά με σκοπό τη μύηση των παιδιών στη θεατρική τέχνη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μίας παράστασης. Ανάλογα με τη δεξιότητά του ο κάθε μαθητής συνέβαλε ουσιαστικά στην παραστασιακή διαδικασία πάνω και κάτω από τη σκηνή. Με τη βοήθεια και την επίβλεψη των καθηγητών τους, τα παιδιά δεν έκαναν μόνο πρόβες για την ερμηνεία των ρόλων τους, αλλά επίσης έφτιαξαν τα σκηνικά και τα κοστούμια της κάθε παράστασης, σχεδίασαν τους φωτισμούς, υπέγραψαν τη μουσική, επιμελήθηκαν το μακιγιάζ των ηθοποιών ή βρέθηκαν σε ρόλους φωτογράφου και οπερατέρ.

Πολύτιμοι αρωγοί της κάθε ομάδας τέσσερις έμπειροι ηθοποιοί και σκηνοθέτες – ο Δημήτρης Ντάσκας, η Βάσια Βαλκανιώτη, ο Βαλάντης Φράγκος και η Κατερίνα Μηλιώτη, ενώ στο αρχικό στάδιο του προγράμματος συνεργάστηκαν επίσης τέσσερις καταξιωμένοι επαγγελματίες του θεατρικού χώρου: ο Σκηνοθέτης και Πανεπιστημιακός Τάκης Τζαμαργιάς, η Διδάκτωρ Θεατρολογίας Ελένη Μολέσκη, ο Μουσικός και Διδάκτωρ Θεατρολογίας Βασίλης Πανόπουλος και ο Σκηνογράφος /Αρχιτέκτονας Εδουάρδος Γεωργίου.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από επτά Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αμαρουσίου, προέκυψαν οκτώ ξεχωριστές παραστάσεις, με κοινή θεματική «Το ταξίδι», που θα παρουσιαστούν από τις 16 μέχρι τις 22 Απριλίου στο πρώτο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου στη Νεανική Εστία του Αγίου Αθανασίου (Ροδοδάφνης 20, Πολύδροσο Αμαρουσίου). Κάθε μέρα… κι ένα ταξίδι.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 16 Απριλίου, ώρα 20:00

5ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

Ένα ταξίδι….. από δόξα και θάνατο

Μία βιωματική δράση με όχημα τα λογοτεχνικά κείμενα «Από δόξα και θάνατο» της Μέλπως Αξιώτη και «Ημέρες Θεσσαλονίκης» του Γ. Ιωάννου.

 

Τρίτη 17 Απριλίου, ώρα 20:00

1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Το ταξίδι ενός μικρού παιδιού σε ολόκληρο το σύμπαν και βέβαια, και στη γη. Το εμβληματικό έργο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που στιγμάτισε γενιές και γενιές αναγνωστών, ανεβαίνει στη σκηνή μέσα από τα μάτια των παιδιών.

 

Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρα 20:00

Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων

200 παρά 3 χρόνια Ανεξαρτησίας

Μια εργασία πάνω στην έννοια της ανεξαρτησίας, με λόγια και εικόνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των προβών. Τι σημαίνει ανεξαρτησία τελικά;

&

Και το παραμύθι δεν τέλειωσε

Φυλακισμένη στον πύργο ενός κάστρου, με φρουρό τον μαύρο δράκο του φόβου, η πριγκίπισσα Οντάι αποφασίζει να βγει από την πλοκή του παραμυθιού και ν ‘αναλάβει τα ηνία της δικής της περιπέτειας στην αναζήτηση της ευτυχίας. Μία διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Οdin Dupeyron σε μια παράσταση για τους κρυμμένους φόβους μας, το ταξίδι μας στην αυτογνωσία και την επιθυμία μας για ελευθερία.

 

Πέμπτη 19 Απριλίου, ώρα 20:00

9ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου

Το ένα συναντά το άλλο

Ο δρόμος για την αυτογνωσία είναι μακρύς. Χτίζουμε το ταξίδι μας ακούγοντας τα όνειρά μας. Στη διαδρομή μας ανακαλύπτουμε ότι το ένα συναντά το άλλο. Σκηνική σύνθεση, με αφορμή «Το τελευταίο παραμύθι» του Μιγκέλ Τόρρες Ντα Σίλβα του Thomas Vogel.

 

Παρασκευή 20 Απριλίου, ώρα 20:00

8ο Γενικό  Λύκειο Αμαρουσίου

Κοινός Λόγος

Ένα θεατρικό ταξίδι από τις προσωπικές ιστορίες στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Μία παράσταση λόγου, κίνησης, μουσικής και εικόνας που μας μεταφέρει στη Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή.

 

Σάββατο 21 Απριλίου, ώρα 20:00

2ο  Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου

Φωνές ικεσίας: Από τις «Iκέτιδες» του Αισχύλου στους σύγχρονους ικέτες

Έχοντας ως αφετηρία τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, η παράσταση αναφέρεται στο δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα.

 

Κυριακή 22 Απριλίου, ώρα 20:00

7ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

Το μόνον της ζωής του ταξείδιον

Το κορυφαίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού, φέρνει τους νεαρούς ηθοποιούς αλλά και τους θεατές σε επαφή με μια ονειρική Κωνσταντινούπολη του 1883, αλλά και με μια πολύ ιδιαίτερη και όμορφη γλώσσα.

 

Παράλληλα με την παρουσίαση των παραστάσεων θα φιλοξενείται στο φουαγιέ έκθεση με ποικίλο υλικό από την έρευνα και την προετοιμασία της κάθε παράστασης. Ουσιαστικά δηλαδή το «ταξίδι» των ίδιων των μαθητών και των καθηγητών τους στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Είσοδος: Δωρεάν

Νεανική Εστία Αγίου Αθανασίου (Ροδοδάφνης 20, Πολύδροσο Αμαρουσίου)

Copyrighted Image