ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 2018-19Παραστάσεις για παιδιά 3-12 ετών 2018-2019

Περίακτοι “Η φιλοσοφική λίθος”

Μία από τις πιο ευφάνταστες, ποιητικές και μακροσκελείς ιστορίες του Άντερσεν, με παραβολικό χαρακτήρα, παρουσιάζει για φέτος η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ.

Βασικές έννοιες του έργου, είναι οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που αυτές δημιουργούν. Καθώς και η αλήθεια, η ομορφιά, η καλοσύνη και η πίστη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στο ψηλότερο και ομορφότερο δέντρο του κόσμου κρύβεται ο σπουδαιότερος θησαυρός: το βιβλίο της Αλήθειας! Το βιβλίο αυτό, μόνο σοφοί μπορούν να το διαβάσουν. Αλλά ακόμα και ο πιο σοφός άνθρωπος, πιο σοφός ακόμα και από τον Βασιλιά Σολομώντα, που έχει τη δύναμη να ενώνει το φως του ήλιου και της σελήνης, δεν μπορεί να διαβάσει όλες του τις σελίδες, που παραμένουν μπροστά του λευκές. Έτσι ξεκινούν τα πέντε παιδιά του, για την αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου, που η λάμψη της θα φωτίσει τις λευκές σελίδες του βιβλίου της Αλήθειας, έτσι που και οι πιο αχνές λέξεις θα φανούν για να διαβαστούν. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά, μιας και οι δυσκολίες και τα παράξενα του κόσμου παραμονεύουν.

Οι ήρωες:

Μας καλούν να επιστρέψουμε στις βασικές μας αρχές, στην αλήθεια, στον αυθορμητισμό, στο θάρρος και στα υλικά των παιδικών μας ονείρων.

Συμπέρασμα του έργου:

Όταν χάνουμε την ελπίδα τότε εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, παραιτούμαστε και από τον εαυτό μας, που είναι το χειρότερο απ’ όλα!

Αυτό που πάντα χρειαζόμαστε είναι να καλλιεργούμε την “πίστη”.

Την πίστη στην ελπίδα, στον εαυτό μας, στην αγάπη, στην ομορφιά.

Λίγα Λόγια:

Ο Άντερσεν δραματοποιεί τα σπουδαία θέματα της τέχνης (την αγάπη, την απώλεια, τον θάνατο, την παιδική ηλικία, τον θρίαμβο του καλού) με τρόπο που μπορεί να γίνουν κατανοητά από ένα παιδί, αλλά και να αποτυπωθούν στο μυαλό ενός ενήλικα.

Ο ίδιος θα γράψει:

“Βρίσκω μια ιδέα για μεγάλους και μετά αφηγούμαι την ιστορία σε μικρούς, έχοντας πάντα στον νου μου ότι ο πατέρας και η μητέρα τους με ακούνε και πρέπει να θρέψω και το δικό τους μυαλό”.

Τα παραμύθια του Άντερσεν, είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα σ’ όλη την ιστορία της λογοτεχνίας. Η διαφορά τους με άλλα παραμύθια, είναι στο ότι βασίζονται σε στα ηθικά στοιχεία που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους παρά στην εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας από ένα μυθικό πλάσμα. Γι’ αυτό και δεν συναντάμε στα έργα του, δράκους ή μάγισσες, αλλά ανθρώπους με αδυναμίες, κακούς αφέντες, ματαιόδοξους, εγωιστές. Ενώ συνήθως στο τέλος επικρατεί το καλό και το “ηθικά” ωραίο.

Η φιλοσοφική λίθος:

Θεωρείται μια θρυλική αλχημική ουσία που είναι ικανή να μετατρέψει βασικά μέταλλα όπως ο υδράργυρος σε χρυσό ή άργυρο. Επίσης, είναι σε θέση να παρατείνει τη ζωή κάποιου και λέγεται το ελιξίριο της ζωής, χρήσιμο για την αναζωογόνηση και για την επίτευξη αθανασίας. Για πολλούς αιώνες, ήταν ο πιο περιζήτητος στόχος στην αλχημεία.

Η φιλοσοφική λίθος συμβολίζει την τελειότητα, τον πνευματικό διαφωτισμό, και την ουράνια μακαριότητα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Την διασκευή και την σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κολιαβασίλης, έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από 16 παραστάσεις για παιδιά.
  • Οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν την παράσταση είναι αλφαβητικά οι: Αντωνία Μάνδυλα, Αντωνία Πίντζου, Μάνια Σπαθή, Καλυψώ Συλλελόγλου, Θανάσης Τσόδουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Σπύρος Κολιαβασίλης

Μουσική Επιμέλεια: Θανάσης Τσόδουλος

Εικαστικά Σκηνικού – Μάσκες: Ράνια Αντύπα

                

Πληροφορίες

Διάρκεια Παράστασης : 80′ (με διάλειμμα 10 λεπτών)

Πρεμιέρα: Κυριακή 04.11.2018 στις 20:15  

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Από 11.11.2018 κάθε Κυριακή 12:15 

Τιμές εισιτηρίων : 10€ και 8€ 

Προσφορά: 1 δωρεάν εισιτήριο για γκρουπ 4 ατόμων.

Για Σχολεία: Καθημερινά στις 10:00 από 05.11.2017 – 31.05.2019.

Πληροφορίες-κρατήσεις: 10:00 με 13:00 Δευτέρα ως Παρασκευή – Ηλέκτρα Λιούμη 6932439586 / [email protected]

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, απέχει μόλις 30 λεπτά από την Αθήνα μέσω Αττικής Οδού.

Τοποθεσία: Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, Καραολή & Δημητρίου 5, Μαρκόπουλο, Αττική -τηλ. 22990 40803

Copyrighted Image