…εκτός Αθηνών 2018-2019ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 2018-19ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θεσσαλικό Θέατρο «Πινόκιο»

«Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να ζεις μες την αλήθεια»

Το Θεσσαλικό Θέατρο, με ευθύνη απέναντι στα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα,  παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη μεταγραφή του «Πινόκιο» από τον σημαντικότερο σύγχρονο Γάλλο συγγραφέα Ζοέλ Πομερά, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Ο Πινόκιο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

Ο συγγραφέας απευθύνεται με σεβασμό στα παιδιά της εποχής μας, που έχουν  πλούσια εμπειρία σα θεατές του κινηματογράφου και του θεάτρου και σχεδιάζει τον Πινόκιό του σαν μια ιστορία ενηλικίωσης, μια ιστορία όπου ένα παιδί αποκτά συνείδηση των λόγων και των έργων του.

 

Οι δημιουργοί του Πινόκιο:

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα παιδικής λογοτεχνίας «Οι περιπέτειες του

Πινόκιο» γράφτηκε το 1883 από τον διάσημο Ιταλό συγγραφέα Κάρλο Κολόντι και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους με την έντονη δράση του και τα φοβερά παθήματα του γοητευτικού πρωταγωνιστή του.

Από τότε, συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο περιζήτητα παιδικά παραμύθια, μετρώντας δεκάδες διασκευές τόσο στη θεατρική σκηνή όσο και στη μεγάλη οθόνη με πιο διάσημη αυτή του Walt Disney το 1940.

Το 2008, ο διεθνούς φήμης θεατράνθρωπος Ζοέλ Πομερά διασκευάζει ξανά την ιστορία του Πινόκιο,  την τοποθετεί  στη σύγχρονη πραγματικότητα και μετατρέπει το μαγικό παραμύθι σε μια ιστορία ενηλικίωσης, με όλες τις λύπες, τις χαρές και τους πειρασμούς που έχει.

Ο Πομερά μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στην κοινωνία και για το πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, κρατώντας πάντα ακέραιο τον χαρακτήρα τους.

Ο Πινόκιο, μέσα από μία περιπετειώδη διαδικασία, μετατρέπεται σε αληθινό άνθρωπο, ενηλικιώνεται, αποκτά δύναμη και ταυτότητα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το αριστούργημα του Ζοέλ Πομερά, σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Παιδική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Ο εξαιρετικός θίασος,  αποτελούμενος κυρίως από ηθοποιούς της Θεσσαλίας, δουλεύει πάνω στην ιδέα του θεατρικού κώδικα της μάσκας και δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός ζωντανού κουκλοθεάτρου σε μία παράσταση υψηλής αισθητικής, με έντονη κίνηση, πρωτότυπη μουσική και ατμοσφαιρικά σκηνογραφικά τοπία.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η διασκευή του Ζοέλ Πομερά μας γοήτευσε τόσο, που είδαμε από την αρχή το παραμύθι του Πινόκιο με άλλα μάτια. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται στα παιδιά ως ώριμους θεατές.

Η σύγχρονη αυτή εκδοχή ενός παιδικού θεάτρου, που σέβεται τη νοημοσύνη και την αισθητική του νεαρού κοινού, μας έδωσε κίνητρα και ώθηση για μία έντονη δημιουργική διαδικασία. Δημιουργήσαμε ένα θέαμα που εγείρει τη φαντασία του παιδιού αλλά και των ενηλίκων.

Ο Πομερά έφτιαξε ένα έργο πολυσήμαντο, όπου φιλοσοφικά ερωτήματα αναδύονται μέσω καθημερινών διλημμάτων. Μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα Πινόκιο, παρακολουθούμε με ευαισθησία τη σκληρή διαδικασία της κοινωνικοποίησης του νεαρού ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια των προβών αναρωτηθήκαμε εάν η αθωότητα και η ευπιστία αποτελεί ελάττωμα, εάν οι  «ψεύτικες» φανταστικές παιδικές ιστορίες είναι ΚΑΙ μία γέφυρα ανάπτυξης και εξέλιξης του ατόμου.

Αναρωτηθήκαμε ακόμα για το αν ο άνθρωπος όντως αλλάζει ή αν καταφέρνει απλά να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, όταν πια οι εμπειρίες της ζωής τον έχουν πλουτίσει.

Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να παραμείνει ακέραιος μέσα από τα εμπόδια που συναντά;

Με τον δικό μας “Πινόκιο”, μοιραζόμαστε μία κοινή ανάγκη: την αέναη αναζήτηση της ανθρωπιάς μέσα σε ένα κόσμο σκληρότητας, ως ένα εγχείρημα εφικτό.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Σχεδιασμός Σκηνικού: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Λουκία Χουλιάρα

Σχεδιασμός Μάσκας: Μάρθα Φωκά

Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Κατασκευή Κοστουμιών: Νικολέττα Καΐση

Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης

Οργάνωση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταματία Καγγελάρη

Βοηθοί Σκηνογράφου: Ίρις Σκολίδη, Θάλεια Σακαλή

Βοηθός Ενδυματολόγου: Θάλεια Σακαλή

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Καλλιτεχνική διεύθυνση Θεσσαλικού Θεάτρου: Κυριακή Σπανού

Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελλάς, Δημήτρης Μαμιός, Ελίνα Παπαθεοδώρου, Ηρακλής Τζαφέτας

                

Πληροφορίες

Διάρκεια Παράστασης :

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 4-11-18 Νοεμβρίου 2018 στις 11:00

Τιμές εισιτηρίων : 8 € Γενική είσοδος – 5 € Παιδικό

Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία στις 10:00 & στις 12:00 (Εισιτήριο: 5 €)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2410 533417, 6930435167 (κα Τσινούλη, σε περίπτωση ανάγκης)

Τοποθεσία: Δημοτική  Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Γ. Παπανδρέου 2, Λάρισα – τηλ. 2410621204, 2410616266

Copyrighted Image