ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

είδαμε…«Το Σκλαβί» στο θέατρο Πόρτα

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν η Μικρή Πόρτα παρουσίασε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύμης «Το Σκλαβί». Το καινούργιο τότε έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, ενθουσίασε το κοινό και αποτέλεσε ορόσημο τόσο για το θέατρο Πόρτα όσο και τα θεατρικά δρώμενα στο παιδικό θέατρο γενικότερα. Η μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, συνεχίστηκε μέσα από την εκδοτική επιτυχία του κειμένου.

Ντένης Μακρής-Αυγουστίνος Κούμουλος

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Ο σκηνοθέτης της παράστασης τότε Θωμάς Μοσχόπουλος παραμένει με το ίδιο όραμα και φέτος και μαζί με την συνεργάτιδά του, Σοφία Πάσχου κατορθώνουν να αγγίξουν και να γοητεύσουν το κοινό σημειώνοντας επιτυχία σε όλα τα επίπεδα. Η σύγχρονη και φρέσκια ματιά των δύο πολυτάλαντων σκηνοθετών, έδωσε μια νέα πνοή στην παράσταση, προφυλάσσοντας όμως σαν θησαυρό κάθε μοναδικό στοιχείο της παλιάς παράστασης και αναδεικνύοντας το με κάθε τρόπο.

Αυγουστίνος Κούμουλος-Τζωρτζίνα Λιώση

Πρόκειται για ένα λαϊκό παραμύθι που βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή Παραμύθια του λαού μας, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου. Αλλά και στον τόμο Το Φιδόδεντρο, που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης. Τοποθετείται σε μια εποχή «Παλιά, πολύ παλιά….Τότε που τα βιβλία τα γράφανε στο χέρι…Τότε που οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, Τότε που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα…».

Αυγουστίνος Κούμουλος-Βάσια Ζαχαροπούλου-Τζωρτζίνα Λιώση-Ντένης Μακρής

Η πλοκή του έργου μιλά για δύο παιδιά που γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, το βασιλιά του τόπου. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας. Τα δύο παιδιά, μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα, σαν αδέρφια παρόλο που η κοινωνική διαφορά τα χωρίζει. Έρχεται όμως η στιγμή που θα αγαπήσουν την ίδια γυναίκα. Από φίλοι γίνονται αντίζηλοι, αλλά ο χειρισμός των καταστάσεων από το Σκλαβί δεν τους επιτρέπει, ποτέ να συγκρουστούν.

Τζωρτζίνα Λιώση-Ντένης Μακρής

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν μικροί και μεγάλοι τη δράση και την πλοκή του παραμυθιού μέσα από τα λόγια και την κίνηση των εξαιρετικών ηθοποιών, που ερμηνεύουν με πάθος και εντιμότητα τους ρόλους τους.

Η εξαιρετική μουσική του Νίκου Κυπουργού και οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις των παρισταμένων που ταξιδεύουν και μαγεύονται. Εξάλλου, η επιτυχία των τραγουδιών της παράστασης από το πρώτο ανέβασμά της, ήταν τόσο μεγάλη που τραγουδήθηκαν ευρέως από πολλούς σημαντικούς ερμηνευτές και σχεδόν έγιναν ένα ξεχωριστό αυτόνομο κομμάτι.

Παντελής Βασιλόπουλος-Αυγουστίνος Κούμουλος

Λιτά και απέριττα τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου όπως και την πρώτη φορά συνθέτουν και υπογραμμίζουν την απλότητα του παραμυθιού.

Το Σκλαβί γεμίζει μηνύματα τους θεατές που για σχεδόν δύο ώρες σαγηνεύονται από την ομορφιά του κειμένου, των ερμηνειών και της μουσικής και εύχονται να κρατήσει λίγο ακόμα αυτή η μαγεία.

Τζωρτζίνα Λιώση-Παντελής Βασιλόπουλος

Αξίζει να σημειώσουμε τα ίδια τα λόγια της κ. Ξένιας Καλογεροπούλου όπως αποτυπώνονται στο πρόγραμμα της παράστασης του 2000: «Τα λαϊκά παραμύθια αφηγούνται γεγονότα. Δεν μας λένε πολλά για τους ήρωες και για όσα κρύβονται πίσω από τις πράξεις τους. Για να μεταφέρεις όμως ένα παραμύθι στη σκηνή είναι απαραίτητο να διαγνώσεις και όσα δεν λέγονται. Το Σκλαβί είναι ένα κατ’ εξοχήν αινιγματικό παραμύθι και ίσως γι’ αυτό να είναι τόσο γοητευτικό».

Ντένης Μακρής

Ντένης Μακρής-Αυγουστίνος Κούμουλος

Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.

Μια σκέψη για το “είδαμε…«Το Σκλαβί» στο θέατρο Πόρτα

  • Καλημέρα. Το είδαμε και μεις το Σκλαβί την περασμένη Κυριακή. Είχαμε κλείσει τα εισιτήρια σχεδόν ενάμισι μήνα πριν γιατί ήταν sold out. Το θέατρο ήταν πάλι όλο γεμάτο. Η παράσταση ήταν πραγματικά υπέροχη! Απλά σκηνικά που αναδείκνυαν ακόμα περισσότερο το ταλέντο των ηθοποιών. Ο γιος μου που είναι 9 χρονών ενθουσιάστηκε με το έργο καθώς και με το τραγούδι που ακούστηκε δύο φορές στην παράσταση. Συγχαρητήρια στους συντελεστές και τους ηθοποιούς!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image