ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρύσα Διαμαντοπούλου: Δημιουργώ παραστάσεις με αγνά υλικά, χωρίς φαμφάρες, με κέντρο το παιδί

Η Χρύσα Διαμαντόπουλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια της ξεχωριστής θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, μας μίλησε για την ίδρυση της επιτυχημένης ομάδας, την αγάπη της για το παιδικό θέατρο και τα σχέδια που έχει για το μέλλον. Φέτος, στο Ίδρυμα Κακογιάννης παρουσιάζει με τους συνεργάτες της, το έργο ο Ραφτάκος των Λέξεων. Ένα σύγχρονο παραμύθι, συγκινητικό και επίκαιρο που μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. 

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Ο μικρός Νότος για εμένα είναιτο δεύτερο παιδί μου. Χρειάζεται την ίδια φροντίδα, έγνοια, κόπο, χαρά και μεράκι όπως χρειάζεται και η κόρη μου. Είναι απαιτητικός, μου δίνει πολλές χαρές, κάποιες στενοχώριες, πολλές αγωνίες. Είμαι υπερήφανη μητέρα καθώς τον βλέπω να μεγαλώνει. 

Η απόφαση να ασχοληθώ με το παιδικό θέατρο έγινε όταν…. η κόρη μου ήταν 4,5 χρόνων και ήθελα να της προσφέρω ό,τι καλύτερο. Είχα νιώσει τις ανάγκες που έχει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία και ήξερα ότι μπορώ να δημιουργήσω παραστάσεις έτσι όπως τις έχω ονειρευτεί. Με αγνά υλικά, χωρίς φαμφάρες, με ουσία και καρδιά όπου το παιδί θα είναι στο κέντρο. Με συνεργάτες άξιους ξεκινήσαμε το ταξίδι μας και ελπίζω το ταξίδι να κρατήσει για πολύ ακόμα!

Η διατήρηση της ποιότητας των παραστάσεων είναι ένα στοίχημα, που κερδίζεται κάθε χρόνο καθώς… Φαίνεται ότι δεν ξέρω και δεν μπορώ να το κάνω αλλιώς. Εμμονή και επιμονή στην λεπτομέρεια, αισθητική που σέβεται τον θεατή, συνεργάτες με εμπειρία, γνώση και αγάπη για αυτό που κάνουν, πλήρης αφοσίωση…

 Ο Ραφτάκος των Λέξεων, που κάνει την εμφάνισή του φέτος στο Ίδρυμα Κακογιάννης είναι… για εμένα κάθε άνθρωπος που χτίζει τη ζωή του συνειδητά με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Είναι η γιαγιά μου που ράβει με μεράκι για όποιον αγαπά, είναι ο Αντώνης Παπαθεοδούλου που αφηγείται με περισσή φροντίδα τις πολύτιμες ιστορίες του στα παιδιά, είναι ο κύριος Μιχάλης, ο δάσκαλός μου στο δημοτικό που φροντίζει τον κάθε μαθητή του ανάλογα με τις ξεχωριστές του ικανότητες, είναι ο μπαμπάς μου που βάφει τους κάδους της γειτονιάς για να ομορφύνει την πόλη του… Για εμένα ο Ραφτάκος είναι το υγιές κομμάτι κάθε πόλης, μικρής ή μεγάλης, που πάει κόντρα στον καιρό.

Χρύσα Διαμαντοπούλου

Μια ανάμνηση από ένα γεγονός που συνέβη σε κάποια παιδική παράσταση…Στην παράστασή μας «Ο Κουκουμπλής», κάθε τόσο, όταν χρειαζόταν να παίξω τον βασιλιά, έναν αυταρχικό νεαρό βασιλιά, φορούσα την υπέροχη μάσκα της Μάρθας Φωκά. Τη δεύτερη φορά που πήγα να την φορέσω στην παράσταση, ένα αγοράκι 3 ετών που καθόταν στην πρώτη σειρά, έφυγε τρέχοντας από την αγκαλιά της μαμάς του, έπιασε την μάσκα και μου είπε με αγωνία και απίστευτη γλυκύτητα: «μη τη φορέσεις. Αυτός είναι κακός.» Ήθελε να με προστατέψει. Μου έκανε τόσο εντύπωση που είχε καταλάβει ακριβώς την ποιότητα αυτού του βασιλιά αλλά και που δεν τρόμαξε-δεν έκλαψε, δεν είπε «πάμε να φύγουμε», αλλά μπήκε στη μέση να με βοηθήσει. Να με γλιτώσει από το κακό…

 

Τα σχέδια της ομάδα Μικρός Νότος για το μέλλονΝα μεγαλώνει όμορφα! Να ωριμάζει! Να αγαπάει και να αγαπιέται! Να ονειρεύεται και να υλοποιεί σχέδια που ζεσταίνουν τις καρδιές μικρών και μεγάλων! Ο Μικρός Νότος είναι οι άνθρωποί του και αυτό είναι για εμένα ένα μεγάλο δώρο! 

 

Λίγα λόγια για την καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, Χρύσα Διαμαντοπούλου 

Η πολυεπίπεδη προσωπικότητάς την οδήγησε από το πτυχίο της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή Αθηνών, ενώ δεν έμεινε εκεί και πραγματοποίησε  μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία θέατρου, στο Λονδίνο στη RADA (2001-2002), στη σκηνοθεσία θεάτρου. Το 2014 ολοκλήρωσε το διετές σεμινάριο στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ενώ τώρα είναι φοιτήτρια στη Νομική. Στο θέατρο έχει δουλέψει ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη.Το 2012 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, που υλοποιεί δράσεις για παιδιά και εφήβους. Η ομάδα Μικρός Νότος έχει στο ενεργητικό της 7 παραστάσεις για παιδιά: την Μυλωνού, το Αισώπου Κόμιξ!τον Κουκουμπλήτο Γύρω Γύρω μήνες, το Αισώπου …φίλοι, το Το πιο γλυκό ψωμί και τη νέα παράσταση Ο Ραφτάκος των Λέξεων και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους Το Τέρας. 

Copyrighted Image