ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

είδαμε…την Μωβ Ομπρέλα στο θέατρο Ανεσις

Η Μωβ Ομπρέλα πετάει στο θέατρο «Άνεσις» και στο πέρασμά της παρασύρει μικρούς και μεγάλους θεατές. Το έργο της Άλκης Ζέη παρουσιάζεται τη φετινή χρονιά και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, χάρη στη υπέροχη διασκευή των Σοφία Ευτυχιάδου και Δήμητρα Λαρεντζάκη και την παρουσία εξαιρετικών πρωταγωνιστών.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα καλοκαίρι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 1940, μια οικογένεια, ένας κήπος στο Μαρούσι, η Ελευθερία και τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια της ζουν περιπέτειες που συνδέονται με τα γεγονότα που θα καθορίσουν την ιστορία Ελλάδας. Μαζί με ένα ξένο παιδί που έρχεται από τη Γαλλία να κατοικήσει στο πάνω διαμέρισμα, οι ήρωες της ιστορίας μας σκαρώνουν με τη φαντασία τους χίλιες δυο ιστορίες που τους μαγεύουν. Οι περιπέτειές τους είναι δοσμένες μέσα από την αθωότητα των παιδικών ονείρων και σκέψεων. Ο κόσμος των μεγάλων συγκρούεται με αυτόν των μικρών. Η σύγκρουσή τους δεν είναι ικανή να σταματήσει την φαντασία των παιδιών, και την ακλόνητη πίστη τους ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Να πετάξουν με μια Μωβ Ομπρέλα. Με όχημα λοιπόν, αυτή την Μωβ Ομπρέλα φεύγουν από τον δύσκολο κόσμο του πολέμου και μπαίνουν στον κόσμο που χωράει όλους. 

Με ρομαντική διάθεση και νοσταλγικό ύφος για μια εποχή που έχει περάσει, η Δήμητρα Λαρεντζάκη σκηνοθετεί την παράσταση, γνωστοποιώντας  στους μικρούς θεατές τις πτυχές της καθημερινότητας μια ιστορικής εποχής για την Ελλάδα. Το κείμενο της Άλκης Ζέη, αποκτά σάρκα και οστά μέσα από τις ξεχωριστές ερμηνείες των πρωταγωνιστών που έχουν να διαχειριστούν διπλό ρόλο. Από τη μια πλευρά να μας παρασύρουν στο όνειρο και τη σκαντάλιά των παιδιών που ερμηνεύουν, από την άλλη να μας αφήσουν να διεισδύσουμε στο βάρος που η εποχή κουβαλούσε. Κατορθώνουν με εύστοχο τρόπο να ισορροπήσουν ανάμεσα στα δυο ώστε οι μικροί θεατές να νιώσουν την ξενοιασιά των ηρώων αλλά ταυτόχρονα και τους προβληματισμούς τους.

Το κείμενο της Άλκης Ζέη, αποκτά σάρκα και οστά μέσα από τις ξεχωριστές ερμηνείες των πρωταγωνιστών (Νίνα Δραγώνα, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Στέλλα Ράπτη, Γιάννης Ασκάρογλου, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Χρήστος Χριστόπουλος, Κωνσταντίνα Εμμανουήλ) που έχουν να διαχειριστούν διπλό ρόλο. Από τη μια πλευρά να μας παρασύρουν στο όνειρο και τη σκαντάλιά των παιδιών που ερμηνεύουν, από την άλλη να μας αφήσουν να διεισδύσουμε στο βάρος που η εποχή κουβαλούσε.

Κατορθώνουν με εύστοχο τρόπο να ισορροπήσουν ανάμεσα στα δυο, ώστε οι μικροί θεατές να νιώσουν την ξενοιασιά των ηρώων αλλά ταυτόχρονα και τους προβληματισμούς τους.

Στο πρόσωπο της Νίνα Δραγώνα που υποδύεται την Ελευθερία αποτυπώνεται ο αυθορμητισμός και η αισιοδοξία του μικρού κοριτσίου που έχει όνειρα για το μέλλον. Ο Δημήτρης Μπαμπανιώτης και ο Ευάγγελος Χαλκιαδάκης μεταφέρουν στο κοινό το κέφι και την παιδική αθωότητα. Ο Χρήστος Χριστόπουλος, όπου ένας από τους ρόλους που υποδύεται είναι του θείου της οικογένειας, καταφέρνει να υπογραμμίσει με την γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία του το ασυμβίβαστο και σύγχρονο πνεύμα που
αποτελεί το μέλλον, και μοιάζει ως αντίλογος στην συντηρητική και βαριά εκείνη εποχή.

Τα ρετρό κοστούμια (Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου) ταιριαστά με το ύφος της εποχής και τα σκηνικά (Αντώνης Δαγκλίδης), δένουν την παράσταση με το κείμενο και μεταφέρουν ακόμα πιο εύστοχα, το κλίμα της εποχής. Εξαιρετική η μουσική που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης γραμμένη από τον Κώστα Βόμβολο, ενώ ξεχωρίζουν και οι χορογραφίες της Ζωή Χατζηαντωνίου. Τα Video Animation (Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιώργος Βενετόπουλος, Ασπασία Καζέλη, Θάνος Γιουβανούδης) γεμάτα πρωτοτυπία και χιούμορ αποτελούν τη γέφυρα του συγχρόνου με το παραδοσιακό.

Η μωβ ομπρέλα λειτουργεί ως μια παρεμβολή ανάμεσα στο Καπλάνι της βιτρίνας και στο Μεγάλο περίπατο του Πέτρου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα μαζί αποτελούν μια τριλογία, καθώς αναβιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών, από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά ως την Απελευθέρωση και αναδεικνύουν τη στάση τους απέναντι στις καταστάσεις που βιώνουν. Η παράσταση παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στα Γιάννενα, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, όπου άνω από 10.500 παιδιά και εκπαιδευτικοί «πέταξαν» με τη Μωβ Ομπρέλα.

Η Μωβ Ομπρέλα και με ήλιο και με βροχή είναι έτοιμη να συγκινήσει τους θεατές και να τους παρασύρει στο δικό της χρωματιστό κόσμο!

Περισσότερες πληροφορίες για τη παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image