ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιορδάνης Κασάπογλου: Η εμπειρία με τα παιδιά είναι μοναδική

Συναντήσαμε τον Ιορδάνη Κασάπογλου που πρωταγωνιστεί φέτος στη Μικρή γοργόνα στο θέατρο Αλκμήνη και μας μίλησε για την ενασχόλησή του με παιδικό θέατρο και την παράσταση που πρωταγωνιστεί.

Από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Το παιδικό θέατρο στη ζωή του Ιορδάνη

Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με το παιδικό θέατρο για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια με αρκετούς ενδοιασμούς στην αρχή για να είμαι ειλικρινής. Δεν ήταν στα σχέδια μου απλά εμπιστευόμουν τον άνθρωπο που μου το πρότεινε τότε και τελικά άξιζε! Η εμπειρία με τα παιδιά είναι μοναδική. Η ενεργή συμμετοχή τους με την ατέλειωτη φαντασία σε κάνει να μην “βαριέσαι” σαν ηθοποιός και η αφοπλιστική τους ειλικρίνεια σε κρατάει σε μόνιμη ετοιμότητα. Αν καταφέρεις να τα κερδίσεις, αυτό που λαμβάνεις στο τέλος, δεν θα στο δώσει οποιοδήποτε ενήλικο κοινό!   

Ο ρόλος στη Μικρή Γοργόνα

Οι ρόλοι μου στο έργο είναι τρεις. Υποδύομαι τον νεαρό πρίγκιπα και την γιαγιά της γοργόνας. Ο τρίτος ρόλος δεν είναι του παραμυθιού, είναι ένας χαρακτήρας που κινείται ανάμεσα σε ένα πλάσμα της θάλασσας και στον πραγματικό ηθοποιό που περιμένει να ντυθεί τον ρόλο του.   

Οι ανάγκες των παιδιών δεν διαφέρουν στη σύγχρονη εποχή

Οι ανάγκες των παιδιών θεωρώ ότι δεν αλλάζουν ανά εποχή. Ίσως αλλάζει ο τρόπος που τους τις καλύπτουμε. Για μένα έχουν ανάγκη από δύο πράγματα, ειλικρίνεια και ελευθερία έκφρασης.   

Ιορδάνης Κασάπογλου

Μια παιδική παράσταση μακριά από το παιδιάστικο και πρόχειρο

Όλα είναι θέμα αντιμετώπισης, ως προς το κείμενο αρχικά και μετά ως προς το κοινό. Δεν σκέφτεσαι το κοινό που απευθύνεσαι για να δουλέψεις ένα κείμενο. Σίγουρα αναζητάς την ανταπόκριση από ένα συγκεκριμένο είδος θεατών αλλά αν το κάνεις αυτοσκοπό, στην περίπτωση μας αναπόφευκτα έχεις ξεφύγει στο παιδιάστικο. Επίσης λάθος αντιμετώπιση είναι η “έλα μωρέ, παιδιά είναι…”. Ο σκηνοθέτης μας, Αποστόλης Ψαρρός που έχει κάνει και σύνθεση κειμένου, έχει καταφέρει να φτιάξει μια παιδική  παράσταση που χαίρονται και οι ενήλικες εξίσου και νομίζω από αυτό φαίνεται με ποιο τρόπο έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος το έργο. Τα παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίσεις σαν ενήλικες γιατί αλλιώς είναι ακριβώς σαν αυτό που κάνουμε όλοι μας κάποιες φορές, να απευθυνόμαστε σε πεντάχρονα λόγου χάρη αλλάζοντας τη φωνή μας σε «παιδική», λες και δεν θα μας καταλάβουν αλλιώς.

Μια αντίδραση από ένα παιδί που έμεινε αξέχαστη

Αυτά που ακούμε είναι αμέτρητα αλλά νομίζω κάτι που μου έχει μείνει είναι ένα κοριτσάκι σε μία παράσταση που παίζαμε τον Σεπτέμβρη στην Τήνο. Όπως σας είπα, ένας απ’ τους ρόλος μου δεν είναι χαρακτήρας του έργου, είναι πιο ουδέτερος κάνει κάποιες αφηγήσεις και είναι παρόμοια ντυμένος με τις γοργόνες. Το κοριτσάκι λοιπόν κάθε φορά που αναφερόταν κάποιος στις γοργόνες φώναζε με παράπονο «είναι κι ένας γοργόνος!» Το έκανε τουλάχιστον 4 φορές μέσα στην παράσταση και κάθε φορά και πιο έντονα για να την ακούσουμε και να μην τον ξεχνάμε! Ήταν τέλεια! 

Μήνυμα από την παράσταση

Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να πάρει όποιο μήνυμα θελήσει να δεχτεί. Τα παιδιά έχουν κρίση και θα κρατήσουν -ασυνείδητα ή μη- κάποιο μήνυμα στο τέλος. Κι αν όχι μήνυμα, κάποια ερώτηση, κάποιο ερέθισμα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κάτι. Για μένα προσωπικά η παράσταση μπορεί να περάσει πολλά διαφορετικά μηνύματα που μπορεί ίσως και να συγκρούονται μεταξύ τους καμιά φορά. Όπως για παράδειγμα από την μία έχουμε την ανιδιοτέλεια και την αυτοθυσία για μια μεγάλη αγάπη και από την άλλη τις αλλαγές που κάνουμε για να μας αγαπήσουν οι άλλοι.  

 

Info

Ο Ιορδάνης Κασάπογλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός και χορευτής παραδοσιακών χορών. Ασχολείται επίσης με το θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Δουλεύει στο θέατρο από το 2008 ενεργά μέχρι σήμερα έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με σκηνοθέτες όπως η Γιώτα Κουνδουράκη, η Ζωή Ξανθοπούλου και ο Αποστόλης Ψαρρός. Από το 2016 ασχολείται παράλληλα με το παιδικό θέατρο, έχοντας πάρει μέρος σε τρεις παιδικές παραγωγές. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύει με την ARTimeleia, μια μικτή θεατρική ομάδα, αναπήρων και μη ηθοποιών. Φέτος τον συναντάμε στο θέατρο Αλκμήνη όπου πρωταγωνιστεί στη παιδική παράσταση Μικρή γοργόνα.

Copyrighted Image