ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

είδαμε…τον Ερωτόκριτο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης «Ο Ερωτόκριτος» ανεβαίνει φέτος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και συγκινεί τους θεατές, και τους μικρούς και φυσικά και τους μεγάλους.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το σπουδαίο κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου, και μπορούν να γευτούν μέσα από τις σημαντικές ερμηνείες των ηθοποιών (Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα) που μοιάζουν με αερικά, την ατμόσφαιρα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, στην Ελλάδα του 17ου αιώνα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας βασιλιάς με τη γυναίκα του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια μια κόρη, την Αρετούσα. Αυτή τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτος. Επειδή δεν μπορεί να φανερώσει όμως τον έρωτά του, πηγαίνει κάθε νύχτα κάτω από το παράθυρό της και της τραγουδά. Η κοπέλα σταδιακά ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή και μια ιστορία αγάπης έχει μόλις γεννηθεί. 

Το ζευγάρι αρχίζει να συναντιέται κρυφά στο παράθυρο της Αρετούσας. Η κοπέλα παρακινεί τον Ερωτόκριτο να τη ζητήσει από τον πατέρα της. Όμως  ο βασιλιάς εξοργίζεται με το «θράσος» του νέου και τον εξορίζει.  Σε μια μάχη που γίνεται ο Ερωτόκριτος σώζει τη ζωή του βασιλιά και τραυματίζεται. Έτσι, ο βασιλιάς αποφασίζει για να ευχαριστήσει τον τραυματισμένο ξένο να του προσφέρει σύζυγο την κόρη του. Η Αρετούσα αρνείται τον γάμο και στη συζήτηση με τον μεταμφιεσμένο Ερωτόκριτο επιμένει στην άρνησή της. Ο Ερωτόκριτος την υποβάλλει σε δοκιμασίες για να επιβεβαιώσει την πίστη της και τελικά της αποκαλύπτεται αφού λύνει τα μαγικά που τον είχαν μεταμορφώσει. Ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο και συμφιλιώνεται με τον Ερωτόκριτο.

Η σκηνοθεσία και η διασκευή ανήκει στην εμπνευσμένη Ελένη Βλάχου, που κατορθώνει με απλά λόγια να φέρει σε επαφή τα παιδιά με μια ολόκληρη εποχή, όπου οι διαχρονικές αρετές και αξίες κυριαρχούν, ενώ η γενναιότητα και η εμπιστοσύνη ανταμείβονται. Η σκηνοθεσία λιτή χωρίς περιττά στολίδια με σεβασμό στο κείμενο δίνει στους ηθοποιούς τη δυνατότητα να εξελίξουν τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν βάζοντας τη προσωπική τους σφραγίδα. Παντού κυριαρχεί το συναίσθημα. Άλλοτε με δυνατό και έντονο τρόπο κάνει αισθητή την παρουσία του, ενώ σε άλλες στιγμές μέσα από την αθόρυβη παρουσία του κάνει τον πιο εκκωφαντικό ήχο.

Τα κοστούμια (Βασιλική Σύρμα) αποτυπώνουν εξαιρετικά την εποχή της Ελλάδας του 17ου αιώνα συνδυάζοντας όμως σύγχρονα στοιχεία. Τα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα μας ταξιδεύουν στην λαϊκή παράδοση διατηρώντας ένα ανεπιτήδευτο και ειλικρινές ύφος.Ο Ηλίας Βαμβακούσης στη Μουσική σύνθεση και τη Μουσική διδασκαλία, ερμηνεύει ζωντανά τις μελωδίες με αυθεντικότητα και απλότητα που μαγεύουν και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους.

Μια παράσταση που μας μεταφέρει την ιστορία αγάπης δύο νέων και μέσα από εκεί ξετυλίγει το νήμα μιας ολόκληρης εποχής όπου το πεπρωμένο και η ανδρεία πρωταγωνιστούν και χτίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Άκουσα να λένε πως κάποτε ένα κορίτσι αγάπησε ένα τραγούδι.

Άκουσα πως το πιο μεγάλο μυστικό, κατάφερε και κρύφτηκε στο πιο μικρό συρτάρι.

Άκουσα πως ο πιο καλός Βασιλιάς του κόσμου έγινε ο πιο κακός.

Πόλεμος άκουσα πως έγινε και ταραχή. Έγινε μάχη!

Έγινε να ζωγραφιστεί σ’ ένα χαρτί η ίδια η αγάπη!

Πως ο Ρωτόκριτος αγάπησε τόσο την Αρετούσα,

πως τόσο πάλεψε γι’ αυτή,  μα πως ως τώρα, άκουσα, κανείς δεν ξέρει αν βρέθηκαν μαζί.

Βρέθηκαν; Τα κατάφεραν; Ποιος ξέρει…

Η μοίρα άλλους ψηλά πετά κι άλλους στα βάθη φέρει…

 

Info:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή 11:30 & 15:00

Καθημερινές οργανωμένα για σχολεία στις 10:30

Τιμές εισιτηρίων :

Κανονική τιμή: 10€ – Μειωμένο: 7€  (ΑΜΕΑ, Φοιτητές, Άνεργοι)

Ειδικές τιμές για group και συλλόγους

Τοποθεσία: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Λ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη – τηλ.2109315600

Copyrighted Image