ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελένη Βλάχου: «Στόχος μου είναι το τελικό σκηνικό αποτέλεσμα να είναι προσιτό σε όλες τις ηλικίες»

Συναντήσαμε την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ελένη Βλάχου, για μια βόλτα στην εποχή των ιπποτών και στα γαλλικά σαλόνια μαζί με τους κλασικούς και επίκαιρους ήρωές της. Ο Ερωτόκριτος και ο Ταρτούφος είναι έτοιμοι στο θέατρο Τζένη Καρέζη να ξεναγήσουν τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες στον μαγικό κόσμο τους.

 

Από την Ελίζα Κυρτσόγλου

 

Ε.Κ.: Με ποια αφορμή αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την σκηνοθεσία μιας παράστασης που απευθύνεται σε παιδιά;

Ελένη Βλάχου: Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια με παιδιά στη διάρκεια των σπουδών μου, είναι μια ηλικιακή ομάδα που πάντα με ενδιέφερε. Πώς θα γινόταν να εκσυγχρονίσουμε λίγο αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά θεατρικά, πώς μπορούμε να μιλήσουμε μαζί τους με τρόπο που να μπορεί να ακολουθεί αυτήν την τόσο γρήγορα πια εξελισσόμενη γενιά.

Όταν προέκυψε ελεύθερος χρόνος από άλλες θεατρικές δουλειές, είπα να καταθέσω μια πρόταση περισσότερο σαν πείραμα με ρίσκο να αποτύχω: ένα έργο που δεν είναι για παιδιά να διασκευαστεί και να παρουσιαστεί σε κάποια παιδική σκηνή. Έτσι ξεκίνησα με τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ και ακολούθησαν τα υπόλοιπα.

Ε.Κ.: Ο Ταρτούφος και ο Ερωτόκριτος μετακομίζουν και συνεχίζουν την επιτυχία τους. Πώς προέκυψε η απόφαση να καταπιαστείτε με τους συγκεκριμένους ήρωες;

Ελένη Βλάχου: Μετά τον Έμπορο της Βενετίας, αποφάσισα να παραμείνω στην εποχή της Αναγέννησης και να φτάσω ως και τον Γαλλικό κλασικισμό μιας και ανακάλυψα πως τα κλασικά έργα είναι πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους «πειράματα» όπως ανέφερα παραπάνω. Και μια καλή ταυτόχρονα ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τέτοια κείμενα.

Όσο για τους ήρωες, αφού μπήκα στο παιχνίδι των δύσκολων φαινομενικά για τα παιδιά ηρώων, ήθελα να το συνεχίσω. Η δυσκολία του Ερωτόκριτου εντοπίζεται στην γλώσσα του, του Ταρτούφου στον ίδιο τον χαρακτήρα.

 

Ε.Κ.: Πείτε μας λίγα λόγια  για το τι πρόκειται να δούμε στις παραστάσεις;

Ελένη Βλάχου: Δύο υπέροχες ιστορίες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους που θα σας μεταφέρουν η μία στην εποχή των ιπποτών και η άλλη στα γαλλικά σαλόνια. Μουσική, τραγούδι και χορός τόσο όσο, εμπνευσμένα από την παράδοση και τους συνθέτες της εποχής, εκσυγχρονισμένα όμως με μοντέρνα στοιχεία. Ηθοποιούς επί σκηνής που αξίζει να γνωρίσετε γιατί έχουν καταφέρει να λένε τις ιστορίες τους με έναν ωραίο φωτεινό τρόπο, δίνοντας πάντα τον καλύτερό τους εαυτό. Και όλα αυτά μέσα σε πολυμορφικά κουστούμια και σκηνικό χώρο με αρκετές εκπλήξεις.

 

Ε.Κ.: Οι παραστάσεις σας βρίσκουν ανταπόκριση και στο εφηβικό κοινό, πως τα καταφέρνετε; Το Εφηβικό θέατρο έχει τη θέση που πρέπει στη χώρα μας;

Ελένη Βλάχου: Στόχος μου είναι το τελικό σκηνικό αποτέλεσμα να είναι προσιτό σε όλες τις ηλικίες, να μπορούν να παρακολουθούν τις παραστάσεις μέχρι και οι ενήλικες με το ίδιο ενδιαφέρον. Σε αυτήν την ηλικιακή βεντάλια συναντάμε και τους έφηβους που μάλλον είναι το δυσκολότερο κοινό. Αυτή η δουλειά ξεκινά από την διασκευή. Ποια γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί, ποιες λέξεις, ποια θα είναι η ατμόσφαιρα του λόγου. Όχι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πολύ το εφηβικό θέατρο στη χώρα μας, έχουμε λίγο δρόμο μπροστά μας. Δεν τους ξέρουμε νομίζω καλά τους εφήβους μας, δεν τους έχουμε εντελώς καταλάβει. Ίσως δεν προλαβαίνουμε πια τις «ταχύτητές» τους, ωστόσο είναι η επόμενη ενήλικη γενιά και αξίζει να ασχοληθούμε παραπάνω.

 

Ε.Κ.: Μοιραστείτε μαζί μας ένα αστείο περιστατικό που συνέβη σε κάποια παράσταση;

Ελένη Βλάχου: Οι ηθοποιοί της παράστασης σίγουρα θα έχουν να μοιραστούν πολλά, ωστόσο θυμάμαι μια Κυριακή που παρακολούθησα τον Ταρτούφο, σε μια στιγμή που εξελίσσεται επί σκηνής η περίπλοκα αστεία σχέση του ερωτευμένου ζευγαριού, ένας μικρός θεατής φώναξε «εγώ σου το ‘πα να μην μπλέκεις με τους έρωτες»!

 

INFO:

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 9/10/2022

Κάθε Κυριακή στις 12:00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή για παιδιά – Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου, Μουσική σύνθεση – Μουσική διδασκαλία – Ζωντανή εκτέλεση: Ηλίας Βαμβακούσης, Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Κινησιολογία – Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού, Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Κωτσάκος, Ζωγράφος σκηνικών: Αμαλία Θεοδωροπούλου, Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος, Ραφή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη, Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη, Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος, Οργάνωση Προώθησης: Εύη Κουρεμένου, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Ευαγγελία Σκρoμπόλα,  Παραγωγή: Γεράσιμος Χρ. Σκαφίδας

ΔΙΑΝΟΜΗ (αλφαβητικά): Αργυρώ Ανανιάδου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα.  

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 3/12/2022

Κάθε Σάββατο στις 15:00

 Διασκευή για παιδιά – Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου, Μουσική σύνθεση – Μουσική διδασκαλία: Ηλίας Βαμβακούσης Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Κινησιολογία – Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού, Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος, Ειδικές κατασκευές με φως: Γιώργος Κωτσάκος, Ραφή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη, Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη, Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος, Οργάνωση Προώθησης: Εύη Κουρεμένου, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Ευαγγελία Σκρομπόλα, Παραγωγή: Γεράσιμος Χρ. Σκαφίδας

ΔΙΑΝΟΜΗ (αλφαβητικά): Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης, Δημήτρης Μηλιώτης, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image