Παραστάσεις 2022-2023Παραστάσεις για βρέφη 2022-23

Μέγαρο Μουσικής “Α β γ ώ”

Η υπέροχη ιδέα που προέκυψε από τη συνεργασία της Στέλλας Σερέφογλου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου αποκτά φωνή μέσα από την ονειρική μουσική που έγραψαν ο Κώστας Γάκης και ο Δημήτρης Αποστολακίδης και ζωντανεύει με μαγικές εικόνες υπό τη σκηνοθετική ματιά της Στέλλας Σερέφογλου, η οποία υπογράφει την καλλιτεχνική σύλληψη της παράστασης.

Από τις 6 Νοεμβρίου, βρέφη από την ηλικία των 10 μηνών έως και παιδιά 3 ετών με τους γονείς τους, θα βιώσουν μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία, μέσα σε ένα θέαμα, όπου ο λόγος φαντάζει περιττός. Κάθε Κυριακή πρωί στις 10:30, δύο ταλαντούχοι περφόρμερς που συνδυάζουν τη μουσική, τον χορό και την υποκριτική, υποδέχονται το κοινό στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους μικρούς-μικρούς θεατές της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσουν το θαύμα της ζωής!

 

Η υπόθεση της παράστασης

Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το μέσα, το ζεστά, ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε, τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται από τότε, σε κάθε μεγάλο βήμα, σε κάθε σημαντικό στάδιο της ζωής μας.

Στην παράσταση, παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι, σύμβολο της εμβρυακής ζωής, που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο μέσα σε ένα αυγό. Στην αρχή, βιώνει τη σχέση του με τη ζωή μέσα από τη μητέρα του. Σιγά σιγά όμως το ανθρωπάκι μεγαλώνει και μαζί με αυτή την εξέλιξη, μεγαλώνει και η αντίληψή του. Αρχίζει κι αφουγκράζεται περισσότερους ήχους κι όσο προσπαθεί να τους μεταφράσει και να τους κατανοήσει, τόσο μεγαλώνει κι η περιέργειά του γι’ αυτό που βρίσκεται έξω από τον δικό του κόσμο, έξω από το αυγό.

Ο μικρός ανθρωπάκος δυναμώνει. Κι όλα όσα ακούει, θέλει πια να τα δει, να τα αγγίξει, να τα μυρίσει, να τα γευτεί, να γίνει μέρος τους. Όλα τα ερεθίσματα οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης “θα βγω”! Στη μαγική στιγμή που οι αντιστάσεις, οι φόβοι, οι αναστολές σπάνε μαζί με το κέλυφος του Αυγού.

 

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη σκηνή, μέσα και έξω από το αυγό

Τα βασικά εργαλεία της παράστασής μας είναι η ζωντανή μουσική και η παραγωγή ήχων που ηχογραφούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης (live looping), η  μουσική με το σώμα (body music), οι κλακέτες (tap dancing) και η μιμική

Το body music και το tap dancing αποτελούν τα εκφραστικά μέσα της χορεύτριας που βρίσκεται μέσα στο αυγό. Όλα όσα ακούει και νοιώθει τα εξωτερικεύει παίζοντας μουσική με το σώμα της.  Ο κόσμος της δηλαδή είναι περισσότερο κρουστικός και ρυθμικός, σε αντίθεση με τον έξω κόσμο που είναι περισσότερο μελωδικός.

Ο κόσμος έξω από το αυγό είναι αληθινός, μαγικός, αστείος, μοναχικός ή παιχνιδιάρικος, ανάλογα πάντα με αυτό το οποίο συμβολίζει. Τα βασικά εκφραστικά του μέσα είναι η ζωντανή ηχογράφηση μουσικής, ο χορός και η παντομίμα.

 

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο δεσμός μητέρας-παιδιού, ιδίως τους πρώτους μήνες της ζωής του.  Αυτός ο δεσμός δεν είναι παρά μια προέκταση ενός δεσμού που άρχισε 9 μήνες πριν, κατά τη διάρκεια της εμβρυακής ζωής. Το έμβρυο αισθάνεται, δέχεται μηνύματα, αντιδρά, θυμάται, μαθαίνει, ακούει και αποτυπώνει αυτά τα ακουστικά ερεθίσματα.

Μεγαλώνουμε στην κοιλιά της μητέρας μας και οι πρώτοι ήχοι που ακούμε είναι οι χτύποι της καρδιάς της. Γεννιόμαστε κι αυτός ο παλμός γίνεται κάτι σαν δεύτερη φύση μας.

Η μήτρα δηλαδή δεν είναι μόνο το περιβάλλον που μεγαλώνει σωματικά το έμβρυο, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκινά και αναπτύσσει τις αισθήσεις και τα συναισθήματά του.

Το ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου είναι πώς θα μπορούσα τις πληροφορίες αυτές να τις χρησιμοποιήσω για τη δημιουργία μιας παράστασης για βρέφη.

Πώς θα γινόταν δηλαδή αυτή τη μεταβίβαση ήχων, ρυθμών και δονήσεων από τη μητέρα στο έμβρυο καθώς και την επίδραση της μουσικής ή άλλων ηχητικών ερεθισμάτων να την κάνουμε παράσταση.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το ΑΒΓΩ μας.

Είναι υπέροχο για εμάς που η παράσταση πρόκειται να διανύσει τον τέταρτό της χρόνο. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη.

Συντελεστές

Ιδέα: Στέλλα Σερέφογλου & Αντώνης Παπαθεοδούλου

Καλλιτεχνική σύλληψη ή σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλλα Σερέφογλου

Μουσική ενορχήστρωση: Δημήτρης Αποστολακίδης & Κώστας Γάκης

Δημιουργία ηχοτοπίων live looping: Δημήτρης Αποστολακίδης

Σύνθεση body percussion & tap dancing: Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη

Χορογραφία: Ευγενία Γαλεράκη

Διδασκαλία κίνησης και body percussion: Iώ Λατουσάκη

Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Αποστολακίδης

Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης

Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Δημουλάκη

Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκοβίτης

Τεχνικός σκηνής: Άκης Σαμόλης

Αφίσα: Μυρτώ Δεληβοριά

Teaser: Παναγιώτης Τσετσέκος

Φωτογραφίες: Στέλλα Σερέφογλου

Με την Ελπινίκη Σαριπανίδου και τον Γιάννη Πλιάκη

Πληροφορίες

Θέατρο για βρέφη από 10 μηνών, παιδιά ως 3 ετών & τους γονείς τους

Διάρκεια:30 λεπτά

Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου 2022

Κυριακές στις 10:30
Επιπλέον Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις Δευτέρα 26.12, Τρίτη 27.12, Τετάρτη 28.12, Πέμπτη 05.01 και Παρασκευή 06.01 στις 10:30

Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€ 18 ενιαίο (1 συνοδός με 1 παιδί)
€ 26 ενιαίο (1 συνοδός με 2 παιδιά)
€ 10 (επιπλέον συνοδός)

https://www.ticketservices.gr/event/mmb-avgo/?lang=el

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ticketservices
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Δε-Πα, 9:00 – 17:00, Σα 10:00 – 14:00

Ηλεκτρονικές αγορές: https://www.ticketservices.gr/event/mmb-avgo/?lang=el

Τηλεφωνικές αγορές 210 72 34 567
Πληροφορίες την ημέρα των παραστάσεων στο 210 72 82 554

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image