ΝέαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

“Νεφέλες” του Αριστοφάνη στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου

Πρόσφατα αναρτήθηκε από το κανάλι του Δήμου Ηρακλείου το ψηφιακό έργο για παιδιά ΝΕΦΕΛΕΣ του Αριστοφάνη, σε διασκευή Άννας Κοντολέων και σκηνοθεσία Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και Τάσου Καρακύκλα. Το έργο υλοποίησε το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο κατά την περσινή χρονιά, με παραγωγό τον Δήμο Ηρακλείου, υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η σκηνή μας τοποθετείται στην αρχαία Αθήνα.

Ή μήπως στη σύγχρονη;

Στον καταγάλανο ουρανό της πάντως κυκλοφορούν «Νεφέλες», σύννεφα δηλαδή, που κινούνται αργά και νωχελικά, αλλάζουν μορφές και χρώματα και μεταμορφώνουν διαρκώς το τοπίο.

Ο Στρεψιάδης, όπως πολλοί  Αθηναίοι της ηλικίας του, είναι καταχρεωμένος. Αιτία ο γιος του, ο Φειδιππίδης, που όπως πολλοί νέοι της ηλικίας του,  ξοδεύει σπάταλα τα χρήματα του πατέρα του και αγοράζει καθετί καινούργιο και φανταχτερό. Τα χρέη του Στρεψιάδη είναι υπέρογκα και οι δανειστές του όλο και πιο πιεστικοί. Για να βγει από το αδιέξοδο αποφασίζει να στείλει τον γιο του στο Φροντιστήριο του ξακουστού Σωκράτη, για να μάθει τον Δίκαιο και τον Άδικο Λόγο. Κατέχοντας αυτή τη γνώση, ο Στρεψιάδης πιστεύει πως ο γιος του θα μπορέσει να τον βοηθήσει να δικαιωθεί στο Δικαστήριο και να γλιτώσει από τους δανειστές του. Ωστόσο ο Φειδιππίδης δεν έχει καμία όρεξη να πάει πουθενά. Προτιμά να χουζουρεύει ώρες ατέλειωτες στο κρεβάτι και να χαζολογά με ό,τι τον ευχαριστεί. Έτσι ο Στρεψιάδης αναγκάζεται να γίνει ο ίδιος μαθητής του Σωκράτη. Πολύ σύντομα όμως ο δάσκαλος απογοητεύεται και τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως. Ο Στρεψιάδης επιστρέφει στο σπίτι αποκαρδιωμένος και καταφέρνει να πείσει τον Φειδιππίδη να φοιτήσει στο Φροντιστήριο. Ο Φειδιππίδης αποδεικνύεται πολύ καλός μαθητής, μόνο που τα μαθήματα σοφιστικής που πήρε, θα τα πληρώσει τελικά ο πατέρας του πολύ πικρά.

 

Μια σύγχρονη εκδοχή της κωμωδίας «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, που απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών. Ένα ψηφιακό έργο με αναφορές στη σύγχρονη τέχνη, όπου όλα τα στοιχεία του αριστοφανικού πνεύματος -χιούμορ, ευφρόσυνη και κριτική διάθεση, λογοπαίγνιο,  ζωντανή γλώσσα, αδροί χαρακτήρες- σε διάλογο με τις τεχνικές ψηφιακής αφήγησης -stop motion, animation, video, voiceover, μουσική και τραγούδι- δημιουργούν μια υβριδική θεατρική πράξη, που συνδυάζει θεατρικούς, οπτικούς και ηχητικούς κώδικες, κάνοντας το έργο νοητικά και αισθητικά προσιτό στα παιδιά.

 

Το έργο είναι διαθέσιμο για δωρεάν προβολή στον σύνδεσμο:

 

Συντελεστές:  

Ηθοποιοί: Νίκος Αλεξίου,  Κωσταντής Ντίσιος, Μάνος Στεφανάκης

Voice over: Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Τάσος Καρακύκλας, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Μαρίνα Πανηγυράκη, Νίκος Τουρνάκης

Φιλική συμμετοχή: Κώστας Μπερικόπουλος, Γιάννης Σαμσιάρης

Διασκευή – δραματουργική επεξεργασία: Άννα Κοντολέων
Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Τάσος Καρακύκλας

Illustrationvisual design: Μαρίνα Δημοπούλου
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης 

Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Κώστας Καλλιπολίτης

Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου

Βοηθός ηχολήπτη: Αντρέας Κίττου

Μοντάζ: Μαρία Πεσλή

Post production – animation: Τάσος Κουβέλης

Μίξη ήχου: Διονύσης Μανουσάκης

Script: Έλλη Γεωργίου, Κωνσταντίνος Χαλδαίος

Φωτογραφίες: Έλλη Γεωργίου, Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης

Διεύθυνση παραγωγής: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Εκτέλεση παραγωγής: Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο – 2021

Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image