ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρουσώ Γεωργοπούλου: «Θεώρησα ότι πρέπει να δημιουργήσω παραστάσεις που θα τις «λαχταρούν» τα παιδιά»

Συζητήσαμε με την Μαρουσώ Γεωργοπούλου, τη σκηνοθέτη της παιδικής παράστασης «Ο  θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας», για το παιδικό θέατρο και την αγάπη της στα παιδιά. Μας μίλησε για το φετινό εγχείρημά της  στο θέατρο Άλφα καθώς και για την ενδιαφέρουσα πορεία των Theater Labs, των εργαστηρίων ερασιτεχνικού θεάτρου που έχει δημιουργήσει.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

 

Αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά όταν… αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Για μένα δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο θέατρο για παιδιά και στο θέατρο για ενήλικες. Υπάρχει το κοινό και υπάρχει και η παράσταση. Κάθε παράσταση πρέπει να σέβεται το κοινό. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφάσισα να σκηνοθετήσω έργα για παιδιά. Όταν είδα ότι σε πολλές παραστάσεις επικρατούσε προχειρότητα, απώλεια μηνυμάτων και φυσικά έλλειψη σεβασμού προς το κοινό, τότε θεώρησα ότι πρέπει να δημιουργήσω παραστάσεις που θα τις «λαχταρούν» τα παιδιά, θα συμμετέχουν, θα διασκεδάζουν και θα φεύγουν γεμάτα συναισθήματα αλλά και μηνύματα. Μια τέτοια παράσταση είναι και «Ο Θαυμαστός Κόσμος της Μαργαρίτας» της Βάσιας Αργέντη.

Ο  θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας είναι ένας κόσμος… Πολύχρωμος, ευωδιαστός, γεμάτος εικόνες, τοπία, ιστορίες, λουλούδια, αλλά και γεμάτος συναισθήματα και μηνύματα. Μέσα από τα μάτια της Μαργαρίτας γνωρίζουμε πολλά για το περιβάλλον μας, αποκτούμε οικολογική συνείδηση και παράλληλα μαθαίνουμε και τον μύθο που υπάρχει πίσω από κάθε λουλούδι της ιστορίας μας. Ταξιδεύουμε σε χώρες μακρινές, άλλης εποχής και «μπαίνουμε» μέσα σε κάθε ιστορία και τη ζούμε μαζί με τους ήρωες.

Τα  Theater Labs για εμένα είναι… Ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε! Μαζί με τον σύζυγό μου, τον Μπάμπη Αρώνη αποφασίσαμε πριν κάποια χρόνια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως δάσκαλοι και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ερασιτεχνικών ομάδων σε 33 περιοχές σε όλη την Αττική. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Theater Labs, εργαστήρια ερασιτεχνικού θεάτρου που προσφέρουν στους μαθητές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, εμπειρία πάνω στο θεατρικό σανίδι αλλά και κατανόηση του ομαδικού πνεύματος, της συλλογικότητας και της ενσυναίσθησης. Γιατί ο ηθοποιός, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας, εκτός από τις θεατρικές γνώσεις, οφείλει να είναι σωστός συνεργάτης και αυτό μας αφορά στα Theater Labs.

Η ποιότητα των παραστάσεων εξασφαλίζεται… από μια προσεγμένη σκηνοθεσία που προϋποθέτει δύο βασικά στοιχεία. Αρχικά ένα ευφάνταστο κείμενο με αμείωτο ενδιαφέρον και φυσικά μια ομάδα ανθρώπων που να μιλούν την ίδια γλώσσα. Αν έχεις αυτά τα δύο είσαι ένας ευτυχισμένος σκηνοθέτης! Στην πορεία εμπλουτίζεις την παράσταση με τραγούδια, χορογραφίες, κοστούμια, σκηνικά, φωτισμούς και ό,τι άλλο νομίζεις ώστε να διατηρήσεις την αρχική ποιότητα και να της δώσεις λάμψη και μαγεία!

Τα  παιδιά στις μέρες μας έχουν ανάγκη από… Αγάπη! Μόνο αγάπη! Αν μπορείς να προσφέρεις αγάπη απλόχερα, σίγουρα θα την εισπράξεις στο πολλαπλάσιο. Και τα παιδιά το νιώθουν αυτό. Το αναγνωρίζουν και το εκτιμούν. Και αυτό μου αρέσει στους μικρούς μας φίλους: η αμεσότητα και η ειλικρίνεια που τους διέπει.

 Μια ανάμνηση από ένα γεγονός που συνέβη σε κάποια παιδική παράσταση… Πολλές οι παραστάσεις και πολλά και τα περιστατικά. Αυτό, όμως, που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι τα ορθάνοιχτα μάτια των παιδιών όταν κοιτάζουν τους ήρωες της ιστορίας, τη στιγμή που εκείνοι τους πλησιάζουν λίγο πιο κοντά. Πόσο σημαντικοί γινόμαστε στα αθώα μάτια ενός παιδιού και πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε αυτή τη σημαντικότητα.

Πληροφορίες  «Ο Θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας»

Συντελεστές

Κείμενο: Βάσια Αργέντη

Σκηνοθεσία: Μαρουσώ Γεωργοπούλου

Μουσική: Ανδρέας Καρανίκας

Χορογραφίες: Νικόλας Μαρκάκης

Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης

Φωτογραφίες: Χάρης Εργατίδης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Γιώτα Βόκαλη, Αριστείδης Ιωαννίδης, Παναγιώτης Λέκκας, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Νίκη Φραγκέλλη

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 3:00 και καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία.

Τιμές εισιτηρίων: 12€ στο ταμείο και 10€ προπώληση

Τοποθεσία: Θέατρο Άλφα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα – 210 520 1828

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image