ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ομάδα Hippo Theatre: «Θα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια από μικρή ηλικία για μια πιο βαθιά ενασχόληση με το θέμα των αδέσποτων»

Η ομάδα Hippo Theatre με τα «Αδέσποτα», τη νέα διαδραστική παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός, σκοπεύει να ευασθητοποιήσει τους μικρούς φίλους για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Το πολύπαθο θέμα των αδέσποτων ζώων.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: «Αδέσποτα», είναι η φετινή παράσταση που θα δούμε από την ομάδα Hippo Theatre στο θέατρο Σταθμός. Μιλήστε μας για απόφαση σας να ασχοληθείτε με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Φώτης Δούσος: Η ιδέα ήταν της συνεργάτιδάς μας Σίσσυς Ιγνατίδου. Αλλά βρήκε γόνιμο έδαφος, γιατί λατρεύουμε τα ζώα. Και ειδικά τα αδέσποτα, για τα οποία στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας και κανένας ιδιαίτερος σχεδιασμός. 

Αλέξανδρος Ράπτης: Μετά την καταπληκτική ιδέα της Σίσσυς, η δημιουργικότητα μας τόσο σε συγγραφικό αλλά όσο και σε σκηνικό – σκηνοθετικό επίπεδο, πήρε «φωτιά». Γιατί τα αδέσποτα είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μας αφορά όλους.

 

Ε.Κ: Τι πρόκειται να δουν οι μικροί  αλλά και οι μεγάλοι θεατές που θα βρεθούν στα «Αδέσποτα»;

Φ.Δ.: Μια παράσταση σωματικού θεάτρου που συνδυάζει δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση με γρήγορους ρυθμούς, γενναίες δόσεις χιούμορ και αρκετές ευκαιρίες για σκέψη και προβληματισμό.

Α.Ρ.: Στη συγκεκριμένη παραγωγή δουλέψαμε με παλιούς αλλά και με νέους συνεργάτες και κυρίως με νέους ηθοποιούς. Με μεράκι, φαντασία και δοτικότητα, ερμηνεύουν και αφηγούνται την ιστορία που γράψαμε με κύριο μέσο το σώμα τους και την υψηλή ενέργεια. Τα ενσωματωμένα διαδραστικά κομμάτια της παράστασης έχουν φτιαχτεί με προσήλωση στους εκπαιδευτικούς στόχους της ομάδας.

Ε.Κ.: Είναι ευαισθητοποιημένοι οι Έλληνες στο θέμα των αδέσποτων ζώων;

Φ.Δ.: Δυστυχώς όχι. Οπότε είναι κάτι που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο. Ευαισθητοποίηση σημαίνει σεβασμός, αγάπη και ταπεινοφροσύνη απέναντι στη φύση. Ο κόσμος δεν μας περιβάλλει, δεν βρισκόμαστε στο κέντρο του. Ένα μικροσκοπικό κομματάκι του είμαστε. Και ο μόνος τρόπος ύπαρξης που οφείλουμε να υποστηρίζουμε είναι μέσα από σχέσεις ενσυναίσθησης με τα άλλα πλάσματα. 

Α.Ρ.: Στην Ελλάδα απουσιάζει μια συντονισμένη προσπάθεια για ενημέρωση των πολιτών πάνω στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Γι’ αυτό, όσο και όπως μπορούμε ο καθένας, με τον τρόπο του, θα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια από μικρή ηλικία για μια πιο βαθιά ενασχόληση με το θέμα.

 

Ε.Κ.: Το σωματικό θέατρο  που έχετε επινοήσει (kinemo) κυριαρχεί και σε αυτή την παράσταση; 

Φ.Δ.: Όλα τα παραστασιακά κομμάτια του έργου είναι βασισμένα πάνω σε αυτή τη μέθοδο, σε αυτόν τον τρόπο σωματικού θεάτρου, που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενέργεια και στο σώμα του ηθοποιού και υπακούει σε σχεδόν χορογραφικούς κανόνες. 

Α.Ρ.: Στο kinemo η ενέργεια και ο ρυθμός είναι το παν. Αυτά καθορίζουν το πνευματικό αποτύπωμα που αφήνει η παράσταση στο υποσυνείδητο των θεατών που την παρακολουθούν. Το kinemo βοηθάει στο να χαραχτεί η κάθε μας παράσταση ως μια έντονη και συναρπαστική εμπειρία στην μνήμη των μικρών ή μεγάλων θεατών της.

 

Ε.Κ.: Τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον όταν πρόκειται να πάρουν μέρος στη δράση της παράστασης;

Φ.Δ.: Αν θεωρούν ότι το θέμα τους αφορά και αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες τότε τα παιδιά μπαίνουν στην παράσταση με μεγάλο κέφι, με έμπνευση και με σεβασμό προς τον εαυτό τους, προς τους άλλους και προς αυτό που γίνεται. Προσπαθούμε πάντα στις παραστάσεις μας να διατηρείται αυτή η θεμελιώδης συνθήκη. 

Α.Ρ.: Το διαδραστικό κομμάτι των παραστάσεών μας τείνει να είναι από τα  πιο ενδιαφέροντα σημεία για τα παιδιά – θεατές. Τις στιγμές που τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση ζουν μια εμπειρία. Η οποία έρχεται να συνδέσει το παραστασιακό κομμάτι που τόση ώρα παρακολουθούν με ένα αληθινό δικό τους βίωμα στα πλαίσια ενός παιχνιδιού – του πιο μαγικού και συναρπαστικού παιχνιδιού από όλα, που είναι τελικά το ίδιο το θέατρο.

 

Ε.Κ.: Μέσα από τις παραστάσεις σας, έχετε τη δυνατότητα να γνωρίζετε στα παιδιά την τέχνη του θεάτρου, είναι ευθύνη αυτό για εσάς;

Φ.Δ.: Τεράστια ευθύνη. Υπάρχουν παιδιά που συναντάμε μετά από χρόνια στα σχολεία τους και θυμούνται ακόμα σημεία από παλιές μας παραστάσεις. Το θέατρο είναι ένας σπόρος που μπαίνει μέσα στο μυαλό και την ψυχή του ανήλικου θεατή, μένει για καιρό εκεί μέχρι να βρει την ευκαιρία να βγει και να ανθίσει. Δεν μπορούμε να δίνουμε σάπιους σπόρους στα παιδιά. 

Α.Ρ.: Εξαιτίας της φύσης της ομάδας, η οποία περιοδεύει συνεχώς και ταξιδεύει όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε πολύ μικρά χωριά – ακόμα και της παραμεθορίου- , κάποιες φορές τυχαίνει να παίξουμε για παιδιά που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ θέατρο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αρχικά είχαμε και έχουμε αυτή την ευκαιρία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπεύθυνα και ευσυνείδητα κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προσφέρουμε σ’ αυτά τα παιδιά ένα θέαμα υψηλού επιπέδου με σεβασμό απέναντι στην νοημοσύνη και το ψυχικό τους κόσμο. Ώστε η πρώτη τους θεατρική εμπειρία να τους ωθήσει να αγαπήσουν το θέατρο και τη ζωή όπως και εμείς. 

Πληροφορίες

Ημέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή στις 15.00

Διάρκεια: 55′  χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 10 € || 8€ (ομαδικό, 8 άτομα και πάνω) || 8€ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων) || 5€ (ατέλεια)

Προπώληση: https://www.more.com/theater/children/adespota/

Ηλικίες: 3-12 ετών

Ομαδικές Κρατήσεις: 6976904396 || Ταμεία του θεάτρου || [email protected]

Κρατήσεις Σχολείων: 6976904396 – 2114041293 (Αλέξανδρος Ράπτης) || 6974040085 (Φώτης Δούσος) || 6947441871 (Σίσσυ Ιγνατίδου) || 6973789513 (Δάφνη Μουτζίκου) || [email protected]

Χώρος: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκό 55 (πλησίον Μετρό Μεταξουργείο) – τηλ. 210 5230267

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image