«Ανάποδα Χριστούγεννα»: Η ύπαρξη του καλού & του κακού, απασχολούν την παράσταση με παιχνιδιάρικο τρόπο
Ανάποδα Χριστούγεννα! και όμως μπορούν συμβούν! Φέτος! στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μπορούμε μέσα στο “THE CHRISTMAS FACTORY” να τα συναντήσουμε. Η νέα παιδική παράσταση «Τα Ανάποδα Χριστούγεννα» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουλεϊμάν, κείμενο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη, θα κάνει μικρούς και μεγάλους να δουν «Ανάποδα τα Χριστούγεννα»!
Εμείς, συναντήσαμε τους πρωταγωνιστές της πρωτότυπης ιστορίας, Φώτη Κουτρουβίδη και Φανή Ξενουδάκη και μας αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη χριστουγεννιάτικη παράσταση που θα συναρπάσει το κοινό.
Από την Ελίζα Κυρτσόγλου
Ελίζα Κυρτσόγλου: Τα Χριστούγεννα για εσάς, τι σημαίνουν;
Φώτης Κουτρουβίδης: Σημαίνουν φως κι αγάπη. Είναι μια γιορτή που μας δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις ουσιαστικές αξίες αυτής της ζωής.
Φανή Ξενουδάκη: Τα Χριστούγεννα για μένα είναι οι συναντήσεις με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Την περίοδο των Χριστουγέννων με έναν μαγικό τρόπο όλοι συναντιόμαστε πιο συχνά, μαγειρεύουμε, παίζουμε παιχνίδια, ανταλλάσουμε δώρα. Οι μέρες αυτές γεμίζουν από γέλια και ζεστασιά.
Ελίζα Κυρτσόγλου: Μπορούν τα Χριστούγεννα να είναι Ανάποδα; Μιλήστε μας για την παράσταση σας.
Φώτης Κουτρουβίδης: Ίσως τελικά και να μπορούν να είναι ανάποδα. Αυτό ψάχνουν τα ξωτικά μας κατά τη διάρκεια του έργου. Αναζητούν εν αγνοία τους τα ιδανικά Χριστούγεννα. Το έργο που έγραψε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος θέτει εύστοχα ερωτήματα που απασχολούν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους. Η ύπαρξη του καλού και του κακού, η ανάγκη για αποδοχή, η φιλία κι η σημασία της καλοσύνης είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται μέσα από έναν διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο.
Φανή Ξενουδάκη: Φυσικά και μπορούν! Νομίζω ότι η παράστασή μας δείχνει μια όψη των Χριστουγέννων κάπως «ανάποδη». Βέβαια, το σημαντικό είναι, ότι μέσα από τις περιπέτειες των ξωτικών και τις συναντήσεις τους με άλλους ανθρώπους, πολλές έννοιες όπως το καλό και το κακό αλλάζουν. Συνεπώς θα έλεγα ότι μέσω της παράστασης θα αναθεωρήσουμε και τη σημασία του «ανάποδου».
Ελίζα Κυρτσόγλου: Τι σχεδιάζουν τα σκανταλιάρικα ξωτικά;
Φώτης Κουτρουβίδης: Θέλουν να μοιράσουν για μια φορά τα δώρα στα άτακτα παιδιά που συνεχώς τιμωρούνται. Συλλαμβάνουν ένα παράτολμο σχέδιο, κλέβουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη και τότε ξεκινά γι’ αυτά ένα περιπετειώδες ταξίδι.
Φανή Ξενουδάκη: Τα ξωτικά θέλουν να φέρουν τα πάνω κάτω. Να κάνουν την επανάστασή τους. Ο αρχικός στόχος τους είναι να αλλάξουν τα Χριστούγεννα και να μας φέρουν καινούργιους κανόνες. Το αν θα τα καταφέρουν τελικά θα το δείτε στην παράσταση…
Ελίζα Κυρτσόγλου: Είναι το θέατρο απαραίτητο για τα παιδιά τη σημερινή εποχή;
Φώτης Κουτρουβίδης: Το θέατρο είναι πάντοτε απαραίτητο για όλους. Πόσο μάλλον για τα παιδιά. Ίσως ακόμα περισσότερο αυτή την εποχή που ζούμε μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο. Το θέατρο προσφέρει την υγιή εκείνη αλληλεπίδραση με τον πραγματικό κόσμο κι αποτελεί ένα ισχυρό αντίβαρο στην απόσταση που αναπόφευκτα επιβάλλει η κυριαρχία της εικόνας.
Φανή Ξενουδάκη: Το θέατρο είναι σημαντικό για τα παιδιά άλλα πιστεύω ότι και τα παιδιά είναι πολύ σημαντικά για το θέατρο. Οι αντιδράσεις, τα σχόλια, οι ιδέες που έχουν όταν βλέπουν μια παράσταση στην αρχή σε καθηλώνουν και μετά σε γεμίζουν ελπίδα και έμπνευση. Το παιδικό κοινό είναι φοβερά ενεργό και κάνει κάθε παράσταση να είναι ζωντανή από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ελίζα Κυρτσόγλου: Η μουσική και το τραγούδι είναι απαραίτητα συστατικά μιας επιτυχημένης παράστασης;
Φώτης Κουτρουβίδης: Όχι, θεωρώ πως δεν είναι απαραίτητα συστατικά. Είναι ωστόσο σημαντικά για να μπορεί μια παράσταση -ειδικά όταν απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια- να γίνει πιο ελκυστική. Άλλωστε, η επιτυχία μιας παράστασης δεν κρίνεται μόνο από αυτά, αλλά από ένα σύνολο παραγόντων. Σημασία για μένα έχει να διηγηθούμε μια ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Φανή Ξενουδάκη: Θα έλεγα ότι είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας παράστασης, όπως είναι και αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας. Η μουσική νομίζω μας συντροφεύει τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητας και επιδρά πάνω μας με διάφορους τρόπους. Κάπως έτσι γίνεται και στις παραστάσεις, συντροφεύει σκηνές και επηρεάζει το αποτέλεσμα που φτάνει στον θεατή.
Ελίζα Κυρτσόγλου: Τι θα ευχόσασταν να σας φέρει ο Άγιος Βασίλης;
Φώτης Κουτρουβίδης: Δύσκολη ερώτηση. Ακόμα κι ως παιδί δυσκολευόμουν να ζητήσω μόνο ένα δώρο. Θα έλεγα ωστόσο πως σήμερα έχουμε περισσότερη ανάγκη από υγεία και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Όσο κλισέ κι αν ακούγονται, πάντα είναι τα αναγκαία.
Φανή Ξενουδάκη: Έχω πολλά χρόνια να το σκεφτώ αυτό… Νομίζω θα τον αφήσω να αυτοσχεδιάσει, θα έχει περισσότερη πλάκα!