Νέα

“Η Μυλωνού” για 4η χρονιά στο Faust

“Η πίστη, η υπομονή, η επιμονή και η αγάπη είναι αρετές του λαού που εκφράζονται μέσα από τα παραμύθια”

“Η Μυλωνού” παρουσιάζεται για 4η χρονιά απ’την θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στο θέατρο Faust. 

Επί «σκηνής» ξετυλίγονται τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια: 

•    Η Mυλωνού από τη Νάξο,
•    O κάβουρας και το φίδι από την Αττική, βασισμένο σε μύθο του Αισώπου,
•    Ο λαγός και οι βάτραχοι από την Κύπρο.
Συμεών Τσακίρης-Λευτέρης Αγγελάκης
Συμεών Τσακίρης-Λευτέρης Αγγελάκης

Ο ηθοποιός Συμεών Τσακίρης, συμμετέχει στην παράσταση για τρίτη χρονιά φέτος και σημειώνει ότι «οι εμπειρίες μου είναι βαμμένες με όλα τα χρώματα, σε όλες τις εντάσεις τους. Η διαδραστική διάθεση της παράστασης φέρνει εμάς τους ηθοποιούς κοντά στους θεατές, τα παιδιά. Δημιουργείται σχέση μεταξύ μας, σύντομη μεν, αλλά ικανή να καθρεφτίσει έστω για λίγο τους μεν στους δε. Τότε μέσα στα μάτια των παιδιών, μέσα στα λόγια τους, στις ενδιάμεσες σιωπές τους, στις μικροκινήσεις τους παρακολουθώ μια τεράστια παρέλαση στην οποία συμμετέχουν οι οικογένειές τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους, το πρωινό τους ξύπνημα, το προσωπικό τους λεξιλόγιο, η διατροφή τους, η επείγουσα ανάγκη για αγάπη άνευ όρων και άλλα πολλά. Σε κάθε παράσταση υπάρχει τουλάχιστον ένας θεατής ο οποίος άθελά του ενσαρκώνει το δικό μου εσωτερικό παιδί, που μου θυμίζει πράγματα που στα αλήθεια θέλω να θυμάμαι. Φεύγω από την κάθε παράσταση με ευγνωμοσύνη». 

Συμεών Τσακίρης
Συμεών Τσακίρης
Λευτέρης Αγγελάκης
Λευτέρης Αγγελάκης

Η Έλενα Μεγγρέλη κρατάει από τις παραστάσεις την προσήλωση των παιδιών στα παραμύθια: «Την ώρα της παράστασης τα παιδιά συμμετέχουν στην ιστορία απόλυτα συγκεντρωμένα και συναισθάνονται όλους τους ήρωες, γιατί όπως και στη ζωή έτσι και στα λαϊκά παραμύθια τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά όλα έχουν αποχρώσεις. Στο διαδραστικό μέρος της παράστασης, τα παιδιά φωτίζουν συναισθηματικές πτυχές των ηρώων που προσωπικά συχνά με εκπλήσσουν, γιατί αντιλαμβάνονται σε βάθος τα συναισθήματα με απλότητα και γενναιοδωρία που σε εμάς τους ενήλικες φαίνεται πλέον πρωτόγνωρη. Χαίρομαι όταν γονείς και εκπαιδευτικοί έρχονται να μιλήσουμε για την παράσταση, μετά το τέλος της, είτε στο θέατρο, είτε στο σχολείο και απολαμβάνω τις εκδηλώσεις αγάπης που εισπράττω από τα παιδιά, όπως μια αγκαλιά ή μια ζωγραφιά».

Έλενα Μεγγρέλη-Συμεών Τσακίρης
Έλενα Μεγγρέλη-Συμεών Τσακίρης
 Έλενα Μεγγρέλη- Αθηνά Αλεξοπούλου
Έλενα Μεγγρέλη- Αθηνά Αλεξοπούλου

«Είναι μαγική η ενέργεια με την οποία μας ανατροφοδοτούν τα παιδιά καθημερινά. Αρκεί ένα τους βλέμμα για να δεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Εμένα προσωπικά με συγκινεί, όσο σε καμία άλλη συνθήκη στο θέατρο, η στιγμή που ένα παιδί θα με κοιτάξει και θα μου πει ‘ευχαριστώ’»!  Αθηνά Αλεξοπούλου

-
-

Παράλληλα με τη σχέση με τα παιδιά, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, επιδιώκει η τέχνη του θεάτρου να συναντά επίσης τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Όπως σημειώνει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός και υπεύθυνη παραγωγής στην ομάδα, «εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι. Ειδικευμένοι παιδαγωγοί μελετούν, σχεδιάζουν και διδάσκουν τα διαδραστικά μέρη των παραστάσεών μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας. Τα παιδιά μέσα στις παραστάσεις μας έχουν “χώρο” να σκεφτούν, να μιλήσουν, να εκφραστούν, να παίξουν, να διασκεδάσουν. Κι εμείς οι ηθοποιοί-εμψυχωτές γινόμαστε μάρτυρες των πιο ευφάνταστων, συγκινητικών αλλά και σκληρών και καίριων κρίσεων και απόψεων των μικρών μας φίλων. Χωρίς σωστό ή λάθος. Γιατί στα παραμύθια, όλα επιτρέπονται».

IMG_2081 copy

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image