ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σοφία Παπαδοπούλου: «Θέλω να βρίσκω το άσπρο αυτού του κόσμου»

Η Σοφία Παπαδοπούλου ηθοποιός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού καθώς και μέλος της «Ομάδας των πέντε εποχών» μας μιλάει για τα θεατρικά σχέδια της φετινής χρονιάς.

της Ελίζας Κυρτσόγλου

Η θεατροπαιδαγωγική ομάδα «Η ομάδα των Πέντε εποχών» υπηρετεί από το 2006 το παιδικό θέατρο τόσο στα πλαίσια των θεατρικών παραστάσεων, όσο και μέσα από τα παιδαγωγικά θεατρικά εργαστήρια που πραγματοποιεί.

Η παράσταση “Παιχνιδομαγέματα” ανεβαίνει για πέμπτη χρονιά φέτος, με τους ενθουσιασμένους θεατές να έρχονται ξανά και ξανά να την παρακολουθήσουν. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της παράστασης, οφείλεται στο διαδραστικό της χαρακτήρα, που δεν αφορά μόνο το παιδί αλλά και τους γονείς μας λέει χαρακτηριστικά η Σοφία. Δεν θα δεις κανένα γονιό να χαζεύει και να ασχολείται με κάτι άλλο την ώρα της παράστασης. Αντίθετα συμμετέχει ενεργά. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νιώσουν και να βιώσουν κάτι διαφορετικό.

Σοφία Παπαδοπούλου

Ποιο είναι όμως το συστατικό αυτό που χαρακτηρίζει την «ομάδα των πέντε εποχών»;

Αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα μας  είναι το διαδραστικό κομμάτι που αποτελεί τον πρωταγωνιστή κάθε παράστασης. Το συμμετέχω, δρω, κάνω πράγματα. Προσφέρουμε ένα προσωπικό βίωμα στα παιδιά. Τα παιδιά γίνονται συνδημιουργοί, αλλά και συνένοχοι της πρωταγωνίστριας και μέσα από εκεί μαθαίνουν.

Η ομάδα των Πέντε των εποχών μας  εκπλήσσει και με τη δεύτερη παράσταση που ανεβάζει και συνεχίζεται και φέτος, το “Σαν… όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σαίξπηρ. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή και προσιτή για τα παιδιά την παράσταση;

Η παράσταση διατηρεί όλα τα στοιχεία του Σαίξπηρ, όμως δοσμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν θεατές από 4 ετών έως 94. Τέσσερις ηθοποιοί πάνω στη σκηνή παίζουν όλους τους ρόλους,  δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια ιδιαίτερη σπιρτάδα στην παράσταση. Κυριαρχεί το χιούμορ και η φαντασία. Οι θεατές θα απολαύσουν μια παράσταση Σαίξπηρ που μπορεί να γκρεμίσει το μύθο πως ο Σαίξπηρ είναι κάτι βαρύ αντίθετα γίνεται μια παράσταση για όλα τα παιδιά.

Σοφία Παπαδοπούλου

Η μουσική είναι πολύ σημαντική στις παραστάσεις, μας τονίζει η Σοφία. Ντύνει τα μέρη με τη διάδραση και προωθεί την υπόθεση του έργου. Η μουσική στο Σαν … όνειρο καλοκαιρινής νύχτας είναι πρωτότυπη γραμμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση από τη μπάντα Στενός Κορσές.

Τα παιδιά μέρα με τη μέρα μας εκπλήσσουν και οι νέες γενιές των παιδιών είναι όλο και πιο δημιουργικές, μας επισημαίνει η Σοφία,  ενώ τονίζει πως: Όλα πάνε προς το καλύτερο. Μέσα από τις παραστάσεις θέλω να εστιάζω πάντα στο θετικό. Δεν θέλω να βρίσκω το μαύρο αυτού του κόσμου θέλω να βρίσκω το άσπρο. Μαθήτευσα χρόνια δίπλα στον Λάκη Κουρετζή τον άνθρωπο που επινόησε το θεατρικό παιχνίδι. Είναι ο άνθρωπος που μου έμαθε να εστιάζω στο λευκό. Να βρίσκω μια λευκή κλωστούλα να την τραβάω και να τα κάνω όλα λευκά.

 

Πληροφορίες

“Τα παιχνιδομαγέματα” από 30 Σεπτεμβρίου 2017 και κάθε Σάββατο στις 18:00 στο θέατρο 104  Ευμολπιδών  41, Γκάζι

“Σαν… Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” από 8 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 15:00 στο θέατρο 104  Ευμολπιδών  41, Γκάζι

Τις καθημερινές δίνονται παραστάσεις για σχολεία.

Copyrighted Image