ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

είδαμε… τον “Συρανό” στο θέατρο Κάππα

Επίσημη πρεμιέρα με λαμπερές παρουσίες έκανε η παιδική παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» σε σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά, μια παράσταση που από τον πρώτο μήνα παρουσίας της έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Κατερίνα Αθανασιάδη-Λευτέρης Ελευθερίου

Φίλοι του παιδικού θεάτρου, μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν την αίθουσα και απόλαυσαν ένα θέαμα πρωτότυπο που βασίζεται τόσο στο λόγο και την κίνηση, αλλά και στο χορό, τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι, έχοντας τις σκιές να πλαισιώνουν και να συμπληρώνουν κάθε πράξη.

Λίνα Σακκά με το γιό της
Γιάννης Σαρακατσάνης-Αλεξάνδρα Ούστα
Μαρίνα Καλογήρου-Μάξιμος Μουμούρης
Στέφανος Κορκολής-Σπύρος Παπαδόπουλος

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ», όπου το συναντάμε εδώ στην ευρηματική διασκευή για παιδιά του Jo Roets, ενώ η καταπληκτική απόδοση – προσαρμογή οφείλεται στη Χαρά Γιαννακοπούλου.

Το έργο έχει ως ήρωα τον Συρανό, ένα φοβερό ξιφομάχο, που έχει ιδιαίτερη ευχέρεια στο λόγο και το γράψιμο. Ο ήρωας μας είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Νιώθει πως η εξωτερική του εμφάνιση δεν θα τον αφήσει να κατακτήσει την καρδιά της. Ένας ακόμα όμως, ο όμορφος Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη. Δυστυχώς, αυτός δεν ξέρει πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο Συρανό αποφασίζει να βοηθήσει τον Κριστιάν να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του λόγια, τα λόγια ενός ποιητή. Και η περιπέτεια αγάπης ξεκινά! Οι δυο σύμμαχοι εκφράζουν τις  δύο πλευρές ενός ανθρώπου που είναι το σώμα και το πνεύμα. 

Λευτέρης Ελευθερίου

Στον ομώνυμο ρόλο συναντάμε τον Λευτέρη Ελευθερίου, σε ένα διαφορετικό ρόλο απ’ ότι τον έχουμε συνηθίσει, όπου ερμηνεύει με ειλικρίνεια και σεβασμό τον Συρανό. Ο Ελευθερίου μας δημιουργεί με την ερμηνεία του, το συναίσθημα της συμπάθειας και της συμπόνοιας για τον ήρωα, ενώ με σωστούς ερμηνευτικούς χειρισμούς προβάλει και την κωμική πλευρά αυτού. Εξαιρετικές παράλληλα είναι και οι ερμηνείες των Κατερίνα Αθανασιάδη, Χρήστου Καπενή, Φάνη Παυλόπουλο που ερμηνεύουν τους υπόλοιπους ρόλους γεμάτοι πάθος και συναίσθημα.

Λευτέρης Ελευθερίου-Κατερίνα Αθανασιάδη-Φάνης Παυλόπουλος
Λευτέρης Ελευθερίου-Κατερίνα Αθανασιάδη-Φάνης Παυλόπουλος

Η σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά, ενεργοποιεί συναισθηματικούς μηχανισμούς στους θεατές που δεν έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε σε παιδικές παραστάσεις. Η πολυεπίπεδη σκηνοθεσία που αποτελείται από τη σύνθεση του λόγου, του χορού, τις μουσικής, του τραγουδιού και των σκιών θέτουν τον πήχη πολύ ψηλά και δημιουργούν ερωτήματα για το τι θα επινοήσει ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης τα επόμενα χρόνια.

Λευτέρης Ελευθερίου-Κατερίνα Αθανασιάδη

Η κίνηση είναι δημιουργία της εξαιρετικής χορογράφου Αντιγόνης Γύρα, έχοντας χορευτές (Κατερίνα Γεβετζή και Ναπολέων Μανάτος) από την καταπληκτική ομάδα «Κινητήρας Χοροθέαμα» δημιουργεί ζωντανές εικόνες, γεμάτες κίνηση που προχωρούν την εξέλιξη της ιστορίες με ένα νεραϊδίσιο, παραμυθένιο τρόπο.

Κρατήσαμε για το τέλος τους String Demons, (ή αλλιώς ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη) που δίνουν άλλη διάσταση στον όρο παιδική παράσταση με τη μουσική ερμηνεία τους. Το γνωστό δίδυμο εγχόρδων δημιουργεί μια έκρηξη πάνω στη σκηνή με τη διασκευή αριστουργημάτων της κλασικής μουσικής αλλά και όχι μόνο με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο. Ο συνδυασμός των εγχόρδων και των φωνών τους εξυμνεί με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη αγάπη που ο Συρανό έχει στη Ρωξάνη, αλλά και κάθε αγάπη που μπορεί κάποιος να αισθανθεί. 

String Demons (Κωνσταντίνος & Λυδία Μπουντούνη)
Κατερίνα Αθανασιάδη-Φάνης Παυλόπουλος

Μικροί και μεγάλοι μέσα από τα μάτια του Συρανό έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν πως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αλλά και η πραγματική αγάπη μπορεί να ελευθερώσει και να αφυπνίσει τις ψυχές των ανθρώπων.

Κατερίνα Αθανασιάδη-Χρήστος Καπενής-Λευτέρης Ελευθερίου
Λευτέρης Ελευθερίου

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Ηλίας Καρελλάς-Αλεξάνδρα Ούστα-Λευτέρης Ελευθερίου-Γιάννης Σαρακατσάνης
Λευτέρης Ελευθερίου-Στέφανος Κορκολής-Σοφία Μανουσάκη-Κωνσταντίνος Μπουντούνης

Copyrighted Image