ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατερίνα Πολυχρονοπούλου: «Τα παραμύθια προσφέρουν ένα ταξίδι στο όνειρο»

Η σκηνοθέτης της παράστασης «Η επιστροφή των παραμυθιών» Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, μας μίλησε για το παιδικό θέατρο και τη σχέση της με αυτό, και τον τρόπο που βρίσκει να προσελκύει το ενδιαφέρον των μικρών θεατών.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Η ενασχόληση με το παιδικό θέατρο

Από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα σαν ηθοποιός να παίζω στο θέατρο, ασχολήθηκα πολύ με το θέατρο για παιδιά. Μια από τις πρώτες μου σκηνοθεσίες αφορούσε παράσταση για παιδιά. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια. Τώρα, αυτό που μου κίνησε πάλι το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με το είδος αυτό ήταν το εξαιρετικό έργο της Γεωργίας Παρασκευά. Μια πολύ φρέσκια γραφή, με χιούμορ, πολλά μηνύματα, χωρίς να γίνεται ούτε στιγμή διδακτικό. Ένα έργο που προσφέρεται επίσης, για ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό παιχνίδι.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση έχει πέντε ηθοποιούς που υποδύονται όλους τους ήρωες των παραμυθιών, με καταιγιστικό ρυθμό, σαν ένα παιχνίδι οργανωμένο σε μια χορογραφία, προτείνοντας και τη συνεργασία. Καθώς, οι ηθοποιοί μεταμορφώνονται κυριολεκτικά και ουσιαστικά επί σκηνής, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να φορέσουν τα ρούχα τους και να χρησιμοποιήσουν τα σκηνικά τους αντικείμενα. Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση, καθώς σε κάποια σημεία η συμμετοχή των παιδιών είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η δράση.

Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μικρών θεατών 

Αυτό συμβαίνει καθώς το θέμα της παράστασης ενδιαφέρει πολύ τους μικρούς μας θεατές, αν σκεφτούμε ότι η αγάπη για το βιβλίο και η τεχνολογία συνυπάρχουν. Άλλοτε η ζυγαριά κλείνει προς τη μια πλευρά άλλοτε προς την άλλη, μέχρι να υπάρξει η απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους. Το ενδιαφέρον το προσελκύουμε με πολύ χιούμορ, παιχνίδι αλλά και βλέποντας τους χαρακτήρες των γνωστών και αγαπημένων ηρώων να αποκαλύπτονται τόσο αβίαστα και αληθινά.

Ξεχωρίζοντας έναν ήρωα παραμυθιού

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον από τους ήρωες, γιατί έχουν όλοι μια δυναμική και εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως έτσι όπως τους έχει διαχειριστεί με δεξιοτεχνία και τρόπο ευφυή η Γεωργία Παρασκευά. 

Τα παιδιά στη σύγχρονη εποχή έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από παραμύθια;

Όπως λέει και η συγγραφέας μας στο έργο: «όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο παραμύθι». Θα προσθέσω ότι όλοι έχουμε ανάγκη από μαγεία, ομορφιά και αλήθεια. Όλα αυτά τα εμπεριέχουν τα παραμύθια. Και επειδή διανύουμε την εποχή της εικόνας, που δεν αφήνει τη φαντασία να αναπτυχθεί, τα παραμύθια και η ανάγνωση γενικότερα, δεν αποτελούν μόνο μια αναγκαιότητα αλλά προσφέρουν μεγάλη χαρά και ένα ταξίδι σε υπερβατικούς κόσμους, ένα ταξίδι στο όνειρο.

Info:

H Κατερίνα Πολυχρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη.

Από το 2007 μέχρι το 2011 είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας. 

Το 2019 σκηνοθέτησε το έργο του Γιώργου Μεσολογγίτη: «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» και το έργο για παιδιά της Γεωργίας Παρασκευά: «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ».

Έχει σκηνοθετήσει και έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε επιτυχημένες παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και σε αθηναϊκές σκηνές.

Έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σε εργαστήρια θεάτρου στην Αθήνα, την Κέρκυρα και τη Νάξο.

Copyrighted Image