ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αγνή Χιώτη:«Για μένα η παιδικότητα είναι ένα στοιχείο που κάθε ενήλικας πρέπει να διατηρεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του»

Η Αγνή Χιώτη φέτος βρίσκεται από το τιμόνι της σκηνοθεσίας μας παρουσιάζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη παιδική παράσταση «Ρομπέν των Δασών» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Εμείς την συναντήσαμε, και μας μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με αυτό το δύσκολο είδος του θεάτρου, για τον αντιήρωα της παράστασης, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Πώς μπήκε το θέατρο για παιδιά στη ζωή σας; Υπήρξε κάποια αφορμή;

Αγνή Χιώτη: Καταρχάς ξεκινώντας από την θέση της ηθοποιού. Τα πρώτα χρόνια μετά τη σχολή έπαιξα σε αρκετές παιδικές παραστάσεις. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την σκηνοθεσία και συνειδητοποιώντας τις απαιτήσεις που έχει μια παράσταση για παιδιά ήταν κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Επίσης,  θεωρώ ότι οι τέχνες αλλάζουν και αναπτύσσουν τις κοινωνίες, οπότε θεωρώ το Παιδικό Θέατρο ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο είδος θεάτρου. 

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Ο Ρομπέν των δασών βρίσκεται φέτος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Πόσο επίκαιρος είναι αυτός ο αντιήρωας; Μιλήστε μας για το έργο.

Αγνή Χιώτη: Ο Ρομπέν των Δασών θα μπορούσε να είναι ένας σύγχρονος ήρωας που μάχεται για δικαιοσύνη και ισότητα. Στις μέρες μας βλέπουμε συχνά αυτές οι δύο σημαντικές αξιακές δυνάμεις να χάνουν την ισορροπία τους. Ο Ρομπέν είναι ένας αντι-ήρωας που παλεύει ώστε κάθε άνθρωπος γύρω του να μπορεί, να έχει στην ζωή του μια αξιοπρεπή διαβίωση. Το έργο, είναι μια σύγχρονη διασκευή του Ρομπέν αφορμώμενη από πολλές ιστορίες του, και εστιάζει στη σημασία της φιλίας, της αγάπης και του «μαζί». 

 Ελίζα Κυρτσόγλου: Πώς καταφέρνετε εσείς να κερδίζεται το ενδιαφέρον των παιδιών που βομβαρδίζονται από την ψηφιακή πραγματικότητα; 

Αγνή Χιώτη: Τα παιδιά έχουν πάντα μια ανοιχτωσιά στην αθωότητα τους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εποχή ούτε την ψηφιακή πραγματικότητα. Όμως δεν είναι η μόνη πραγματικότητα. Εμείς προσεγγίζουμε τις παραστάσεις, με αλήθεια και με παιδικότητα. Για μένα η παιδικότητα είναι ένα στοιχείο που κάθε ενήλικας πρέπει να διατηρεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Και νομίζω μέχρι στιγμής αυτή η επιλογή μας έχει δικαιώσει! 

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Η μουσική και το τραγούδι είναι ένα απαραίτητο συστατικό για μία ολοκληρωμένη παράσταση; 

Αγνή Χιώτη: Θεωρώ ότι η μουσική και το τραγούδι μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και καταλυτικά στην πραγμάτωση μιας παράστασης. Όμως ενώ θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, υπάρχουν και παραστάσεις που έχουνε απλά ηχητικά περιβάλλοντα. Και δεν σου λείπει τίποτα όταν τις παρακολουθείς. Επομένως, εξαρτάται από την μορφή που έχει η παράσταση στο μυαλό του κάθε σκηνοθέτη.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Έχετε την τύχη και συγχρόνως την ευθύνη να φέρνετε τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου. Πώς διαχειρίζεστε αυτόν τον ρόλο; 

Αγνή Χιώτη: Με τεράστια χαρά, με μεγάλο ενθουσιασμό και με μεγάλη λαχτάρα για να μάθω καινούργια πράγματα. Αυτή η πορεία είναι ένα συνεχόμενο μάθημα, το οποίο κάθε μέρα με βάζει σε μία διαδικασία σκέψης. Μπαίνω πάντα με διστακτικότητα και με περιέργεια, για να δω με ποιον τρόπο θα μεταφέρω στα παιδιά όλα αυτά που θα ήθελα να τους πω, μέσα από κάθε έργο. 

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Αγνή Χιώτη: Είμαστε στην προετοιμασία της επόμενης παράστασης, για τους μικρούς μας φίλους. Παράλληλα θα είμαι βοηθός σκηνοθέτη του Βασίλη Νεμέα σε μια σειρά  για την ΕΡΤ. Επιπλέον, συνεχίζουμε τις δράσεις μας, με την ομάδα Repente Arts και τους συνεργάτες- φίλους – αδέρφια Σταμάτη Μπάκνη, Αναστασία Μανιάτη και Χάρη Χιώτη.

Τέλος, είμαστε εν αναμονή της πρώτης ταινίας που γράψαμε με τους Μιχάλη Ρέππα, Θανάση Παπαθανασίου και τον αδερφό μου Χάρη Χιώτη, «Κουραμπιέδες από χιόνι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιμιτσέλη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image