ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αθανασία Καλογιάννη: «Αγαπώ τα παιδιά & κατ’ επέκταση το παιδικό θέατρο & προσπαθώ να είμαι συνεπής στις αρχές & στους σκοπούς που επιτελεί»

Η σκηνοθέτις Αθανασία Καλογιάννη φέτος μας συστήνει ένα πραγματικό θησαυρό που έγραψε η εξαιρετική συγγραφέας Ζώρζ Σαρρή, τον «Θησαυρό της Βαγίας». Σκηνοθετώντας με πολύ μεράκι και με συνοδοιπόρους την θεατρική ομάδα Kids Theater κατορθώνουν να ταξιδέψουν τους μικρούς και μεγάλους θεατές σε μια εποχή διαχρονική, γεμάτη ρομαντισμό και παιδικό ενθουσιασμό. 

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Ποια ήταν η αφορμή, που σας έκανε να ασχοληθείτε με το θέατρο για παιδιά;

Αθανασία Καλογιάννη: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καρδίτσα, από όπου και ξεκίνησα την πορεία μου στο θέατρο. Μετά τις σπουδές μου στο τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Αρμένη εργάστηκα ως ηθοποιός για αρκετά χρόνια. Ολοκλήρωσα σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας Performing  Art Summer School σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποκριτικής – σκηνοθεσίας και μουσικής στην Πολωνία. Ασχολήθηκα με το παιδικό  θέατρο λόγω του επαγγέλματός μου ως καθηγήτρια θεατρικής αγωγής στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ τα παιδιά  και κατ’ επέκταση το παιδικό θέατρο και προσπαθώ να είμαι συνεπής στις αρχές και στους σκοπούς που επιτελεί.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Ο Θησαυρός της Βαγίας, ένα έργο της εξαιρετικής Ζωζ Σάρρη. Τι πρόκειται να δει κάποιος όταν θα έρθει στην παράσταση;

Αθανασία Καλογιάννη: Πρόκειται να δει ένα κλασικό και διαχρονικό έργο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Μια παράσταση η οποία προσπάθησε να μεταφερθεί θεατρικά όσο πιο πιστά γίνεται και να μην χάσει την αίγλη και το κύρος του θαυμάσιου αυτού έργου. Οι συντελεστές της παράστασης αποδίδουν με μοναδικό τρόπο και συμβάλουν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι ήρωες ζωντανεύουν από τις σελίδες του βιβλίου και οι ηθοποιοί έχοντας αγαπήσει πολύ το έργο νομίζω ότι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. 

Επίσης, η μουσική της Ζωής Τηγανούρια μας μεταφέρει στην εποχή με τις νοσταλγικές και ρομαντικές συνθέσεις της. Οι ωραίες χορογραφίες του Βαγγέλη Πιτσιλού και η υπέροχη θεατρική διασκευή της Μαρίας Σούμπερτ ολοκληρώνουν αυτή την θεατρική αναπαράσταση.

Ελίζα Κυρτσόγλου: Το θέατρο για παιδιά βρίσκεται σε άνθιση την τελευταία δεκαετία. Το εφηβικό θέατρο έχει τη θέση που του αρμόζει στη χώρα μας;

Αθανασία Καλογιάννη: Πράγματι το παιδικό θέατρο έχει μια άνοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι ελπιδοφόρο γεγονός και μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και την καλλιτεχνική τους παιδεία. Ιδιαίτερα όταν παρακολουθούν κλασικά και σημαντικά έργα και αποκομίζουν οφέλη σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Όσον αφορά στο εφηβικό θέατρο θα έλεγα ότι χρειάζεται οι έφηβοι να στραφούν στο θέατρο διότι η τεχνολογία τους απορροφά περισσότερο. Θα πρέπει να γίνει σωστή προσέγγιση της μεταβατικής ηλικίας της εφηβείας σε επίπεδο επιλογής έργων αλλά και αναπαράστασης, από τους δημιουργούς και τους αρμόδιους φορείς του θεάτρου. Ομολογουμένως το εφηβικό θέατρο θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς για την ανάπτυξή του.    

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: «Ο Θησαυρός της Βαγίας», είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση της φετινή χρονιά. Σας δημιουργεί την  ευθύνη για τις μελλοντικές επιλογές σας; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Αθανασία  Καλογιάννη: Σας ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση σας στην παράσταση. Συγκεκριμένα σχέδια δεν υπάρχουν άλλα θα προκύψουν όπως γίνεται κάθε φορά μέσα από τα ποικίλα ερεθίσματα που δέχομαι από την ενασχόληση μου με τα παιδιά και τις επιθυμίες τους.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Έχετε  σκεφτεί ποιος ήρωας από το «Θησαυρό της Βαγίας» θα  θέλατε να είστε;

Αθανασία Καλογιάννη: Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ήρωας που θα ήθελα να είμαι. Κάθε ήρωας από το βιβλίο αντιπροσωπεύει κάτι ιδιαίτερο και πολύτιμο, κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα. Η σκηνοθεσία απαιτεί μια αντικειμενική προσέγγιση των ηρώων, μια ψυχαναλυτική θα μπορούσαμε να πούμε. Με αυτή τη λογική ο εσωτερικός κόσμος κάθε ήρωα είναι πλούτος και γνώση.

 

INFO:

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Σκηνοθέτης : Αθανασία Καλογιάννη

Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ

Πρωτότυπη Μουσική-Συνθέτης-Σολίστ Ακορντεόν:  Ζωή Τηγανούρια

Ενορχηστρώσεις, Ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης

Στίχοι: Γιάνννης Παναγόπουλος Γιάννης Φιλίππου

Β΄ Σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος

Σκηνογράφος/ Video art: Σάντυ Σιέμπου

Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου

Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης 

Trailer: Κωνσταντίνος Θάνος

Επικοινωνία: Μάρθα Κοσκινά

Τοποθεσία: ALHAMBRA ART THEATER, Στουρνάρη 53, Αθήνα

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image