ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε… τα «Χρυσά Κουπιά»

Από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Τα «Χρυσά Κουπιά», της Μαρίας Παπαγιάννη, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καλογιάννη παρουσιάζονται στο θέατρο Αργώ από την επιτυχημένη ομάδα Kids Theater.

Το παιδικό και εφηβικό θέατρο βρίσκει τον προορισμό του με οδηγό την πολυτάλαντη ομάδα του Kids Theater, που έχει την ευστροφία και το ταλέντο να διασκευάζει κλασικά και όχι μόνο μυθιστορήματα και να τα παρουσιάζει στη θεατρική σκηνή.

Λίγα λόγια για το έργο….

Η Λήδα και η Ηρώ δυο αδελφούλες βλέπουν ξαφνικά την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται.

Ο πατέρας είναι άρρωστος βαριά και η μητέρα τους αποφασίζει να τις στείλει για καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό της, έναν τόπο όμως που δεν γνωρίζουν τα δυο κορίτσια και βρίσκεται στη μέση του πουθενά. 

Τα κορίτσια βρίσκονται για πρώτη φορά σε ένα περιβάλλον χωρίς κίνηση και φασαρία, με έναν παππού απότομο και αυστηρό. 

Πολύ γρήγορα όμως θα γνωρίσουν τα παιδιά και τους μεγάλους του χωριού, που θα τους προσφέρουν τη φιλία τους. Μέσα σε όλα ανακαλύπτουν και παλαιό ημερολόγιο με μυστικά της μητέρας τους, θα σημάνει την αρχή μίας μαγικής περιπέτειας. 

Στην «απαγορευμένη περιοχή» του χωριού υπάρχει μία αιωνόβια βελανιδιά. Ένας  θρύλος θέλει το δέντρο να έχει κλαδιά που μοιάζουν με χρυσά κουπιά. Αυτά πραγματοποιούν τις επιθυμίες των ανθρώπων, ακόμα και τις πιο απίθανες. Αυτές τις επιθυμίες τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να κάνουν αληθινές.

Μαρία Παπαγιάννη

Η καταξιωμένη συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη με πολλές διακρίσεις, γνωστή για το συγγραφικό της έργο στην παιδική και νεανική λογοτεχνία έχει ήδη διαμορφώσει το περιβάλλον της παράστασης μέσα από το εξαιρετικό κείμενο. Από την άλλη πλευρά η Αθανασία Καλλογιάνη με τη σκηνοθεσία μεταμορφώνει τις λέξεις σε εικόνες, τις εικόνες σε ήχο και μελωδία και όλα μαζί συνθέτουν ένα έργο κατάλληλο τόσο για μικρά παιδιά όσο και για έφηβους. Η εξαιρετική διασκευή που δένει το κείμενο του βιβλίου, πάνω στην θεατρική σκηνή ανήκει στη Μαρία Σούμπερτ.

Η ομάδα των πρωταγωνιστών δεμένη και καλοκουρδισμένη, έντεχνα και με ιδιαίτερη μαεστρία ανταποκρίνονται στους ρόλους τους αναδεικνύοντας τους χαρακτήρες που υποδύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.                             

Ο αυθορμητισμός, το κέφι, η ζωντάνια, η απογοήτευση αλλά στο τέλος η ελπίδα, όλα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών περνούν μέσα από τη πρωτότυπη μουσική της Ζωής Τηγανούρια που ερμηνεύει έξοχα η ίδια πάνω στη σκηνή.

Μέσα από τα σκηνικά και τα κοστούμια (Κωνσταντίνα Εμμανουήλ, Ζήνα Κωνσταντίνου) ζωντανεύουν τα Χρυσά Κουπιά που είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν ακόμα και την πιο δύσκολη επιθυμία. Η ελπίδα είναι εκεί παρούσα για να φέρει τη λύτρωση που όλοι περιμένουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image