ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νεφέλη Τζεβελέκη: Τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με το θέατρο και να μάθουν μέσα από αυτό!

Η Νεφέλη Τζεβελέκη πρωταγωνιστεί στην υπεροχή παράσταση «Ο Αόρατος Τονίνο», που παρουσιάζεται στο Από Μηχανής θέατρο.

Εμείς τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη σχέση της με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο, καθώς και τον καίριο ρόλο του θεάτρου στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Από την Ελίζα Κυρτσόγλου 

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Πώς αποφάσισες Νεφέλη, να ασχοληθείς με το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά;

Νεφέλη Τζεβελέκη: Τα παιδιά έχουν μια αθωότητα ως θεατές. Σε νιώθουν ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τις λεπτομέρειες του έργου. Θα σου δείξουν τον ενθουσιασμό τους με ανιδιοτέλεια ενώ εάν δεν τους αρέσει κάτι θα το πουν αυθόρμητα. Έρχονται στο θέατρο με την καρδιά τους.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Φέτος, σε βρίσκουμε στην παράσταση «Ο Αόρατος Τονίνο» στο Από Μηχανής Θέατρο, μίλησε μας για το ρόλο σου.

Νεφέλη Τζεβελέκη: Είμαι η Γουσκάρντα! Είναι ένα κορίτσι στην πρώτη δημοτικού που δεν συμπαθεί πολύ τα μαθηματικά αλλά λατρεύει τη γυμναστική και τα αθλήματα. Με τους φίλους της είναι όλοι μια ομάδα και αγαπιούνται πολύ. Γι’ αυτό και όταν ο Τονίνο τους βλέπει να παίζουν χωρίς εκείνον αποφασίζει ότι θέλει να ξαναγίνει ορατός.

Ελίζα Κυρτσόγλου: Ο κεντρικός ήρωας ο «Αόρατος Τονίνο, είναι ένα παιδί που συναντάμε συχνά τη σημερινή εποχή;

Νεφέλη Τζεβελέκη: Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή όπου ήδη από τα πρώτα σχολικά χρόνια ο φόβος για το λάθος, εγγράφεται βαθιά στη προσωπικότητά μας. Και εμείς και οι προηγούμενες, και αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές μαθητών γεμάτες από παιδιά σαν τον Τονίνο που μπροστά στις συνέπειες που μπορεί να έχει μια λάθος απάντησή τους, προτιμούν να βουτήξουν στη μοναξιά τους, να γίνουν αόρατοι.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Πώς νιώθεις που φέρνεις σε επαφή τους μικρούς θεατές με τη θεατρική πράξη; Η παράστασή σας για πολλά παιδιά θα είναι η πρώτη παράσταση που βλέπουν στη ζωή τους.

Νεφέλη Τζεβελέκη: Σκέφτομαι ότι χρειάζεται πολύ σεβασμός στους μικρούς μας θεατές! Το θέατρο σε όλες τις μορφές του εκτός από διασκέδαση, είναι πολιτισμός και διαπαιδαγώγηση. Τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν και να μάθουν μέσα από αυτό! Γι’ αυτό και με συγκινεί πολύ όταν τα παιδιά μετά τη παράσταση μοιράζονται αυθόρμητα μαζί μας τις σκέψεις τους και τους φόβους τους. Αυτό σημαίνει ότι η παράσταση λειτούργησε και τα έβαλε σε μια διαδικασία προβληματισμού.

 

Ελίζα Κυρτσόγλου: Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας ένα αστείο περιστατικό, που συνέβη σε κάποια παράσταση;

Νεφέλη Τζεβελέκη: Συνήθως τα πιο αστεία περιστατικά είναι τα σχόλια που τα παιδιά θα πουν πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Για παράδειγμα, υπάρχει μια σκηνή που, spoiler alert, παίζουμε «σιμιγδαλοπόλεμο». Εκεί συνήθως τα παιδιά τρελαίνονται και μια φορά ακούστηκε πολύ δυνατά ένα «Μας αποτελειώσατε!». Ήταν μια στιγμή που δύσκολα κρατήσαμε τα γέλια μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyrighted Image