ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε…τον “Ματία τον Α’” στο θέατρο Άλφα Ιδέα

Ο Ματίας ο Α’ μαγεύει το κοινό στο θέατρο Άλφα Ιδέα

της Ελίζας Κυρτσόγλου

Με όπλα την ζωντάνια των συντελεστών και το δυνατό κείμενο το θέατρο Άλφα Ιδέα κάνει και φέτος τη διαφορά στα θεατρικά δρώμενα με τον Ματία τον Α’, ένα έργο του σπουδαίου Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάνους Κόρτσακ, σε διασκευή της κυρίας Άλκη Ζέη.

Από την επίσημη πρεμιέρα δεν έλειψε η μεγάλη συγγραφέας, όπου η παρουσία της ενθουσίασε το κατάμεστο θέατρο, αλλά και τους συντελεστές της παράστασης. Ο Ματίας ο Α’ είναι ένα αντιπολεμικό κείμενο που μιλάει στην καρδιά κάθε θεατή και φαντάζει επίκαιρο στην εποχή μας όπως και σε κάθε εποχή εξάλλου.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο, όπου βασιλιάς γίνεται ο μικρός Ματίας, καθώς είναι ο μοναδικός διάδοχος. Ο Ματίας είναι ένα μικρό παιδί που γρήγορα αποδεικνύεται πως βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για εξυπηρετεί τα συμφέροντα των άλλων. Ο ίδιος αν και μικρό παιδί, μπαίνει μέσα στη ζωή, γνωρίζει από κοντά τα δεινά του πολέμου και αποφασίζει πως η λύση είναι να δημιουργηθεί ένας κόσμος που θα κυβερνάται από παιδιά. Το μήνυμα είναι σαφές και προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα παιδιά δεν μπορούν να δεχθούν τον πόλεμο. Τα παιδιά δεν θέλουν να σκοτώνονται γιατί αν σκοτώνονται πως θα γίνουν μεγάλοι.

Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Αργυρώ Βούρου, Κατερίνα Δημάτη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τάσος Κονταράτος, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ευθύμης Χαλκίδης για σχεδόν δύο ώρες δίνουν πραγματικά τον καλύτερο τους εαυτό πάνω στη σκηνή. Γρήγοροι ρυθμοί, εναλλαγές ρόλων συνεχόμενη κίνηση κυριαρχεί στην ερμηνεία τους. Εκτός από την ερμηνευτική τους ικανότητα, ξεχωριστές είναι και οι φωνές όλων που ερμηνεύουν ζωντανά τα τραγούδια που είναι σε μουσική Gary Salomon και στίχους της Άρτεμις Γρύμπλα.

Το δέσιμο της ομάδας είναι φανερό σε όλη την παράσταση. Μοιάζουν πως ακολουθούν ο ένας τον άλλον και κανείς δεν υπερβάλει και δεν φεύγει από το ρυθμό της ομάδας. Ακολουθούν τις σκηνοθετικές οδηγίες της εμπνευσμένης Άρτεμις Γρύμπλα και γίνονται μια αλυσίδα που ο καθένας είναι ένας κρίκος ξεχωριστός. Η ατμόσφαιρά που δημιουργείται είναι γεμάτη χιούμορ, ενώ σε πολλά σημεία κυριαρχεί η ένταση. Παράλληλα, όμως δεν λείπουν και οι σιωπές που φέρνουν τη συγκίνηση και τη σκέψη στους θεατές.

Στον λιτό σκηνικό χώρο (Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου) δεσπόζει ο ψιλός θρόνος του βασιλιά, σε έντονο κίτρινο και ψηλός έρχεται σε αντίθεση με τις γκρίζες αποχρώσεις του υπόλοιπου σκηνικού. Στα κοστούμια (Βασιλική Σύρμα) επικρατούν οι γήινοι χρωματισμοί ώστε να μην αποτελούν παραφωνία κι να μην διαταράζουν την αρμονία της παράστασης.

Ο Ματίας ο Α’ είναι μια ξεχωριστή παράσταση που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Άλκη Ζέη-Άρτεμις Γρύμπλα
Έλλη Φωτίου-Ευθύμης Χαλκίδης-Στέφανος Ληναίος
Ευθύμης Χαλκίδης-Άλκη Ζέη-Άρτεμις Γρύμπλα

Copyrighted Image